‘Soms moet ik wel zeven kattenbakken verschonen’

Verdienen en uitgeven
Brechje van Otterdijk (28) is administratief medewerker bij Fluke, een bedrijf dat elektronische test- en meetapparatuur produceert. Ook is ze vrijwilliger voor het dierenasiel. Samen met haar vriend woont ze in Heeze.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Mijn baan bij Fluke is pittig. Het is een Amerikaans commercieel bedrijf en er wordt de nadruk gelegd op targets halen. Zoals mijn baas het ook zegt: het is een leuke baan om mee te beginnen en veel te leren, maar het is niet een positie om eeuwig te houden. Binnen vijf jaar kan ik genoeg ervaring opdoen om door te stromen naar een andere functie.

„Het liefst zou ik echter van mijn hobby mijn beroep maken. In mijn vrije tijd vang ik kittens op van het dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven. Ik was altijd al collectant voor de Dierenbescherming en toen mijn moeder in 2012 als gastouder jonge poesjes in huis nam die extra zorg nodig hadden, wilde ik dat ook. Op dit moment heb ik naast mijn eigen drie katten even geen kittens in huis, maar een groot deel van het jaar heb ik er een aantal kleine katten bij. Het is veel werk: ik moet dan elke dag stofzuigen, dweilen, zeven kattenbakken verschonen en af en toe poept er wel een per ongeluk op de bank. Maar ze zijn zo schattig, je krijgt er heel veel mooie momenten voor terug.

„Het lijkt me leuk om een kattencafé te beginnen, maar ondernemen vind ik nog wel spannend. Bovendien zou ik dat wel met een partner willen doen en dat moet natuurlijk wel iemand zijn die ook zo’n voorliefde voor katten heeft. En een vast contract is nu ook wel even fijn.”

UIT

‘De meeste kosten die ik aan de kittens kwijt ben, kan ik declareren bij het asiel, maar ik vind het wel leuk om af en toe wat speeltjes of snoepjes te kopen dus zelf geef ik er ook wel eens wat aan uit. Omdat de kittens allerlei ziektes mee kunnen brengen, ent ik mijn eigen katten jaarlijks in tegen de niesziekte. Voor het consult, de inenting en neusdruppels ben ik per kat 50 tot 60 euro kwijt. De oudste twee gaan snel uit hun bek stinken en moeten daarom met enige regelmaat een gebitsbehandeling en dan wordt er ook nog wel eens een tand getrokken, dat kost 150 euro per kat. En een van de twee senioren is ook nog eens een stresskat, dus daar koop ik nog wel eens van die rustgevende feromonenspray voor van 20 euro per flesje.

„Laatst had ik van de producent een flesje gekregen, omdat ik een katten-Instagamaccount heb, @purrminators, met ruim 80.000 volgers. Het is geen commercieel account, maar af en toe krijg ik iets toegestuurd voor de katten en dan vind ik het wel leuk om het op de foto te zetten.

„Verder geef ik niet zoveel geld uit aan kleding of aan uitgaan, maar ik ben veganist en eet wel graag biologisch en duurzaam en gebruik geen cosmetica die op dieren is getest of die dierlijke ingrediënten bevat. Dan betaal je snel wat meer, maar dat heb ik er graag voor over.”