Software voor tellen van stemmen is gemakkelijk te hacken, zeggen experts

De software waarmee in Nederland na verkiezingen de stemmen worden geteld is onveilig en zeer gemakkelijk te hacken. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond op basis van verschillende beveiligingsexperts en een hoogleraar systeemveiligheid. Het zou gaan om de software die de met de hand getelde stemmen van verschillende regio’s bij elkaar optelt. Volgens Rop Gonggrijp – die tien jaar geleden de onveiligheid met de stemcomputer aantoonde, waarna het rode potlood terugkeerde – kunnen kwaadwillenden gemakkelijk met de uitslag rommelen. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof, die door banken wordt ingehuurd om de software te testen op veiligheid, stelt dat zelfs een iPad beter beveiligd is. Hoogleraar Herbert Vos spreekt van een „dramatisch” programma.

Het grootste probleem zou zijn dat de software ook op oude computers functioneert. Stembureaus mogen zelf kiezen op welke computer ze de software installeren. Oude computers zijn makkelijker te hacken. Als er dan malware wordt geïnstalleerd, kunnen de stemresultaten worden aangepast. Het programma waarschuwt daar niet voor.

Opvallend genoeg beweerde minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vorige week nog dat de verkiezingssoftware niet te hacken is. Dit omdat het stemmen alleen handmatig zou gebeuren.

In een reactie op de berichtgeving van RTL Nieuws laat de Kiesraad weten dat de beveiliging op dit moment wordt onderzocht door cybersecuritybedrijf Fox-IT. Bij de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen de stemmen steekproefsgewijs worden gecheckt. (NRC)