Schutter in Quebec is fan van Trump en Le Pen

Alexandre Bissonnette Het Witte Huis haalt de moskee-aanslag, gepleegd door een rechts-extremist, aan als een argument voor inreisverbod.

De politie bij een moskee waar zondag een terroristische aanval werd gepleegd.
De politie bij een moskee waar zondag een terroristische aanval werd gepleegd. Foto Mathieu Belanger/Reuters

Een 27-jarige student uit de Canadese stad Quebec is maandag aangeklaagd wegens zesvoudige moord en vijfvoudige poging tot moord na de terreuraanslag op een moskee in zijn woonplaats. Alexandre Bissonnette, die zich online als een aanhanger van extreemrechts profileerde, is volgens de politie de enige dader van het bloedbad.

Bissonnette, student sociale wetenschappen aan de plaatselijke Université Laval, maakte zich op Facebook bekend als een uitgesproken fan van de Amerikaanse president Donald Trump en de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen. Naar aanleiding van een bezoek van Le Pen aan Quebec vorig voorjaar uitte hij afkeer van vluchtelingen en steun aan rechtspopulisten. Zijn Facebookprofiel is inmiddels gesloten.

Een tweede man die zondag door de politie werd aangehouden, Mohamed Belkhadir, bleek een getuige. Belkhadir, een 29-jarige inwoner van Quebec van Marokkaanse afkomst, sloeg op de vlucht voor een gewapende politieman die hij aanzag voor de schutter. Hij is vrijgelaten na een nacht te hebben doorgebracht in een cel. Hoewel de politie zijn naam niet heeft vrijgegeven, werd Belkhadir maandag wereldwijd genoemd als waarschijnlijke dader.

Lees ook Mohamed weerloos in maalstroom van geruchten internet

Terreuraanslag, volgens Trudeau

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de aanslag, die hij in het parlement omschreef als „een terreuraanval op Canada en alle Canadezen”, scherp veroordeeld.

Trump heeft Trudeau maandag gebeld om medeleven te betuigen, liet de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, weten. Hij legde een verband tussen de aanslag en het omstreden inreisverbod dat Trump heeft ingesteld voor inwoners van zeven overwegend islamitische landen – zonder te erkennen dat de slachtoffers moslims zijn en de verdachte fan is van Trump. Spicer: „Het herinnert er ons op een vreselijke wijze aan dat we op onze hoede moeten zijn, waarom de president actieve stappen onderneemt, zich niet afwachtend opstelt.”

Urenlang was maandag onduidelijk wie van de twee arrestanten de verdachte was – een unieke situatie die op sociale media leidde tot felle woordenwisselingen tussen bevooroordeelden.

Over de motieven van de dader heeft de politie nog geen mededelingen gedaan. Volgens mediaberichten vond Bissonnette op Facebook rechtspopulistische politici leuk, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen.

De schietpartij vond zondagavond rond acht uur plaatselijke tijd plaats in het Centre culturel islamique de Québec in de buitenwijk Sainte-Foy. Onder de zes dodelijke slachtoffers waren Azzeddine Soufiane, een 57-jarige eigenaar van een kruidenierswinkel, en Khaled Belkacemi, een 60-jarige professor aan de Université Laval.