Rotterdam straft 9 ambtenaren om plichtsverzuim

De negen zouden te passief zijn geweest, waardoor de gemeente opgelicht kon worden voor 8 miljoen.

Het gebouw van Waterfront
Het gebouw van Waterfront Remko de Waal/ANP

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaat negen ambtenaren een straf opleggen wegens plichtsverzuim. Dat schrijft hij aan de gemeenteraad, meldt RTV Rijnmond.

Het gaat om ambtenaren die betrokken waren bij de fraude rondom de verbouwing van de club Waterfront. De gemeente betaalde voor die verbouwing, maar werd daarbij voor bijna 8 miljoen euro opgelicht door de huurder van het pand. Maar drie procent van de verbouwingen zou daadwerkelijk zijn uitgevoerd. De familie die het pand beheerde is nog verdachte in de zaak.

Een ambtenaar die actief zou hebben meegewerkt aan de fraude werd eerder al op non-actief gesteld. Tegen negen andere worden nu straffen ingezet, twee die eerder nog werden verdacht blijken niks verkeerd gedaan te hebben.

Doorpakken

De negen wordt niet verweten te hebben meegeholpen aan de fraude, maar ze hebben wel hun plicht verzuimd, schrijft Aboutaleb. Ze hebben, zo bleek in oktober al, bijgedragen aan de fraude door slecht te controleren of het gefactureerde werk wel echt werd uitgevoerd, en hebben ook op enkele punten zonder mandaat gehandeld. Bovendien verzuimden ze “door te pakken waar dat wel van hen verwacht mocht worden”.

Lees ook: Ambtenaren betrokken bij bouwfraude

Half maart beslist de gemeente wat voor straf er zal volgen, tot die tijd mogen de ambtenaren bezwaar maken. Daarna is de zaak niet afgedaan: er zal nog een onderzoeksenquête worden ingesteld naar de fraude.