Recordomzet voor Apple in laatste kwartaal 2016

Vooral de iPhone blijft een zeer populair product, ondanks dat de vraag naar smartphones wereldwijd juist afneemt.

Een iPhone
Een iPhone Josh Edelson/AFP

Apple heeft het vorige kwartaal een recordomzet geboekt van 78,4 miljard dollar, vooral gestimuleerd door de aanhoudende populariteit van de iPhone. De omzet ligt zo’n drie procent hoger dan een jaar eerder en is de hoogste in de veertigjarige geschiedenis van het bedrijf.

Met 40,8 procent beheerst de iPhone een groot deel van de verkoop van het Amerikaanse technologiebedrijf. Apple verkocht in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar aanzienlijk meer smartphones dan vooraf door analisten verwacht, onder andere door de introductie van de nieuwe iPhone 7. Ook het feit dat concurrent Samsung te kampen had met ontploffende batterijen bij haar nieuwste model Galaxy Note 7, kan Apple geholpen hebben. Daardoor was ook de winst met een totaal van 17,9 miljard dollar een stuk hoger dan verwacht. De verkoop van iPads nam wel met één vijfde af, terwijl de verkoop van Apple’s computer stabiel bleef.

Lees ook: Hoe Apple een levensstijl werd

De vraag naar smartphones neemt wereldwijd juist af, waardoor Apple al eerder kampte met een stagnerende verkoop van iPhones. Ook nemen goedkopere Android-telefoons een groot deel van de markt in beslag. Ondanks dat Apple afgelopen periode nog veel smartphones verkocht, verwacht het bedrijf voor het komend kwartaal een lagere verkoop, onder meer veroorzaakt doordat consumenten zullen willen wachten op de lancering van de nieuwe iPhone, die pas later dit jaar op de markt komt.

Apple verwacht dit kwartaal een omzet van tussen de 51,5 en 53,5 miljard dollar, wat lager is dan analisten vooraf voorspelden. Ondanks de recordomzet blijft de vraag wat Apple’s volgende stap zal zijn, onder meer omdat de enkele jaren geleden geïntroduceerde Apple Watch geenszins het succes werd wat het bedrijf hoopte. Mogelijk zal Apple proberen een stevige marktpositie te verkrijgen op de markt van virtual reality.