Raad van State

Aanvulling Oekraïneverdrag niet expliciet genoeg en onduidelijk

De juridische betekenis van de bindende aanvulling op het Oekraïne-verdrag is niet expliciet genoeg. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd advies van de Raad van State (RvS), het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Ook is volgens de RvS onduidelijk wat de status is van de aanvulling, vooral voor Oekraïne. Op 15 december werd door premier Mark Rutte in Brussel een deal gesloten met de overige 27 regeringsleiders van de Europese Unie. In een aanvullende verklaring op het akkoord werd onder meer vastgelegd dat een ratificatie van het verdrag geen opmaat vormt voor een Oekraïens EU-lidmaatschap. Het kabinet heeft de goedkeuringswet, die voor advies bij de RvS was, nodig om met toestemming van het parlement de associatieovereenkomst alsnog te ratificeren. (NRC)