Presidentskandidaat Fillon steeds verder in het nauw

Frankrijk Le Canard Enchaîné heeft nieuwe onthullingen naar buiten gebracht over de bijverdiensten van mevrouw Fillon.

Foto Thomas Samson/AFP

De vrouw van de Franse presidentskandidaat François Fillon heeft ruim 830.000 euro verdiend als parlementair medewerker van haar man. Een week na de eerste onthullingen, heeft het weekblad Le Canard Enchaîné dinsdagavond na nieuw onderzoek de bedragen naar boven bijgesteld.

Ook zou Penelope Fillon nog een bedrag van 100.000 euro hebben verdiend als medewerker van een tijdschrift zonder dat de hoofdredacteur van haar aanstelling op de hoogte was. Beide banen waren volgens het weekblad fictief.

Twee kinderen van het echtpaar streken volgens Le Canard tussen 2005 en 2007 83.000 euro op als beloning voor klusjes voor hun vader die destijds senator was. Zij waren toen 23 jaar oud.

De affaire heeft de leider van Frans rechts in grote problemen gebracht. 76 procent van de Fransen gelooft zijn uitleg niet dat Penelope daadwerkelijk voor het geld heeft moeten werken.

Urenlang verhoor

François en Penelope Fillon zijn maandag urenlang afzonderlijk verhoord door de Franse politie. Dinsdag deden onderzoekers een inval in het parlementaire kantoor van Fillon.

Volgens Franse media zou Penelope Fillon nooit een toegangspasje voor de Assemblée Nationale of een professioneel emailadres hebben gehad. Fillon noemde de beschuldigingen dinsdagavond „een extreem omvangrijke en zeer professionele lasteroperatie”.