Partijen moeten mening hebben over vrijwel alles

Over 43 dagen zijn de verkiezingen. Stemwijzers van allerlei belangenclubs houden de partijen bezig.

Heel veel vragen...

Drukke dagen voor politieke partijen. Naast talloze optredens en mediaverzoeken moeten ook 161 stellingen worden beantwoord voor het Kieskompas, en 72 voor de Stemwijzer. Maar partijen moeten „niet huilie huilie doen”, zegt politicoloog André Krouwel, bedenker van Kieskompas: „Wij stellen de vragen namens miljoenen kiezers in één keer. Stel je voor dat al die burgers één voor één partijen gaan bellen.”

...van Motor Magazine...

In 2012 werd het Kieskompas door ruim 2 miljoen mensen ingevuld, de Stemwijzer door meer dan 4,8 miljoen. De eerste maakt ditmaal ook specifieke stemwijzers voor de Vereniging Eigen Huis (woningbezitters), BNN/VARA (jongeren), BNR/Financieele Dagblad (ondernemers) en elf milieuorganisaties. Daarnaast klopten ook Ouders & Onderwijs, Motor Magazine, het COC en de Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit bij de politici zelf aan.

...tot aquariumbezitters

Dan moet je als partij opeens bedenken of je vindt dat het leewiekverbod bij loop- en watervogels „een tragische vergissing van de antropomorfe benadering van dierenwelzijn” is. Niet iedereen is even rap met antwoorden, merkt Ed Gubbels van de huisdierenstichting. „VVD, CDA en SGP hebben de moeite genomen.” Terwijl het toch gaat om de koepelorganisatie van honden- en kattenverenigingen, konijnen- en knaagdierenhouders, reptiel- en aquariumbezitters en vogelliefhebbers. Hoeveel kiezers zitten daar niet onder?

De Haagse Stemming heeft ook een dagelijkse nieuwsbrief: nrc.nl/dehaagsestemming