Noorse bergtop als cadeau

Hoogste punt Een Noorse geofysicus vindt dat Finland voor zijn 100-jarige onafhankelijkheid van Rusland een Noorse bergtop verdient.

De Haltiatunturi (ook Halti genoemd) is de hoogste berg van Finland, maar de top ligt in Noorwegen.
De Haltiatunturi (ook Halti genoemd) is de hoogste berg van Finland, maar de top ligt in Noorwegen. Foto AP

Finlands hoogste punt ligt op een helling, vlak onder een bergtop. Die top (Halti, 1.331 meter hoog) ligt in Noorwegen, 30 meter verderop. Een raar foutje van de achttiende-eeuwse kaartenmakers, vindt Bjørn Geirr Harsson, gepensioneerd geofysicus van de Noorse Landmeetkundige Dienst. Hoe leuk zou het zijn, om die bergtop aan Finland cadeau te geven, zodat Finlands hoogste punt een piek is? Noorwegen heeft bergen genoeg, en Finland viert dit jaar zijn 100-jarige onafhankelijkheid van Rusland. De grens een pietsie opschuiven – dat was alles. Ruim 17.000 mensen steunden zijn idee via een Facebookpagina; de burgemeester van de Noord-Noorse gemeente stuurde een voorstel naar Oslo. Eind 2016 kwam het teleurstellende antwoord. Nei da, Noorwegen gaat de grens niet verleggen. Dat zou conflicteren met Artikel 1 van de Grondwet, dat stelt dat Noorwegen ‘ondeelbaar en onoverdraagbaar’ is.

    • Nienke Beintema