Misschien komt er nog vlees uit de boedel van Willy Selten op de markt. Smakelijk!

Al bijna vier jaar ligt het diepgevroren te wachten op een beslissing: een grote partij vlees van de inmiddels failliete vleeshandel Willy Selten uit Oss. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam het in 2013 beslag omdat Selten paardenvlees als rundvlees verkocht en knoeide met zijn administratie.

Sindsdien is het vlees (deels rund, deels paard) opgeslagen. Maar dat moet binnenkort veranderen. Maandag besliste het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) dat de NVWA binnen 12 weken moet beslissen wat er met de „grote hoeveelheid” vlees – een precies aantal wordt niet genoemd – moet gebeuren.

Selten verkocht in 2011 en 2012 ruim 300.000 kilo paardenvlees als (duurder) rundvlees. Soms puur, soms vermengd met rund. Twee jaar geleden kreeg hij hiervoor 2,5 jaar cel. Zijn bedrijf werd failliet verklaard, en vorig jaar zomer oordeelde de rechter dat hij minstens 1 miljoen euro moet betalen aan de curator.

Maar in de boedel van de failliete Selten zit nog flink wat vlees. Vlees dat op dit moment onverkoopbaar is, omdat niet duidelijk is wat paardenvlees is, en wat niet. In die staat mag het vlees niet de markt op. Ook werd in een paardenkarkas een medicijn aangetroffen dat niet in consumptievlees is toegestaan.

Toch, zegt het CBB, wil dit niet zeggen dat ál het in bewaring genomen vlees ongeschikt is voor consumptie. De NVWA moet van het College onderzoeken welk vlees wel en niet door de beugel kan. Binnen 12 weken moet het in ieder geval de vriezer uit zijn, om verkocht of vernietigd te worden.