Recensie

Recensie Film

Liefdevol en onheilspellend tegelijk

Kindergevoelens worden in A Monster Calls op een originele, genuanceerde manier in beeld gebracht. ●●●●

‘Er zijn ergere dingen.” Het moment dat Conors vader dat zegt nadat de twaalfjarige de woonkamer van zijn grootmoeder kort en klein heeft geslagen, voelt liefdevol en tegelijk onheilspellend. Een combinatie die vaker terugkomt in de jeugdfilm van de Spaanse regisseur J.A. Bayona, protegé van horror- en fantasymeester Guillermo del Toro.

A Monster Calls gaat over de 12-jarige Conor O’Malley die negeert dat de kankerbehandelingen van zijn moeder niet aanslaan. Daar slaagt hij redelijk in, ook door de onhandige communicatie van zijn strenge grootmoeder, leraren en vader. Maar dan begint Conor nachtelijke bezoekjes te krijgen van een monster dat qua uiterlijk wat weg heeft van Treebeard uit The Lord of The Rings. Patrick Ness, de auteur van het script en het boek waarop de film is gebaseerd, baseerde zich op notities die kinderboekenschrijfster Siobhan Dowd had uitgewerkt voor haar overlijden aan kanker.

Lees ook het interview met regisseur J.A. Bayona

Bayona’s reusachtige wandelende taxusboom met stem van Liam Neeson bevat een fascinerende combinatie van sprookjesachtigheid en agressie. De ‘verhalen’ van het monster zijn prachtig geanimeerd in een kleurrijke en tegelijk duistere aquarelstijl. Maar het sterkste punt van A Monster Calls is de manier waarop de kijker wordt meegenomen in de verlieservaring van een kind. Conor verneemt informatie geregeld via deuren die toevallig openstaan. Terwijl de ‘waarheid’ die hij het monster toevertrouwt en die door merg en been gaat, bewijst dat hij allesbehalve een buitenstaander is.

Dat Bayona niet vies is van melodrama bleek al in zijn vorige film The Impossible. Ook in A Monster Calls probeert hij af en toe expliciet de traanklieren in werking te zetten. Vooral van volwassenen lijkt het, toch niet zijn initiële doelpubliek. De scènes waarin Conor tijdens schooluren wordt gepest voelen wat plichtmatig. Maar de originele, genuanceerde manier waarop kindergevoelens in beeld worden gebracht, maakt dit meer dan goed.