Tribunaal VN: laat Turkse rechter Akay vrij

De vrijlating moet voor 14 februari gebeuren. De opgepakte Turkse rechter tekende bezwaar aan tegen zijn arrestatie en deed een beroep op zijn diplomatieke onschendbaarheid.

De zwaarbewaakte rechtbank in Istanbul, waar de eerste verdachten van de coup worden berecht.
De zwaarbewaakte rechtbank in Istanbul, waar de eerste verdachten van de coup worden berecht. Foto Yasin Akgul/AFP

Een tribunaal van de Verenigde Naties heeft Turkije gelast de Turkse VN-rechter en diplomaat Aydin Sefa Akay vrij te laten. Dat meldt persbureau Reuters. Verder eist het tribunaal dat Turkije alle aanklachten tegen Akay laat vallen. De uitspraak is juridisch bindend.

Couppoging

Akay, een rechter van Turkse komaf en gespecialiseerd in mensenrechten, werd opgepakt tijdens de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije, op 15 juli 2016. De Turkse rechter en diplomaat deed daarop een beroep op zijn diplomatieke onschendbaarheid, die hij vanwege zijn werkzaamheden voor de Verenigde Naties geniet.

Lees ook: Duizenden mensen opgepakt na couppoging.

De Turkse regering ging niet op zijn eis in. Zij voerden aan dat Akay enkel onschendbaarheid geniet voor aanklachten over zijn werkzaamheden voor de VN en niet voor aanklachten tegen hem in zijn thuisland Turkije.

Rwandese genocide

Akay maakt deel uit van een groep rechters die voor het internationaal gerechtshof in Den Haag het proces tegen een voormalig overheidsfunctionaris uit Rwanda voert. Deze verdachte wordt verdacht van betrokkenheid bij de Rwandese genocide in 1994. Het tribunaal van de VN heeft Turkije opgeroepen Akay vrij te laten zodat hij zijn deelname aan het proces kan voortzetten.

In de nasleep van de mislukte coup in Turkije pakten de Turkse regering ongeveer 120 duizend overheidsfunctionarissen en journalisten op die vermeende banden hebben met de geestelijk leider Fethullah Gülen. Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten leeft, zit volgens de Turkse president Erdogan achter de coup.