Een gecompliceerde breuk in een Tilburgse escape room

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: welke schade kun je afwentelen?

Foto iStock

Wie zich in een ‘escape room’ begeeft kan rekenen op afgesloten donkere ruimtes, desoriëntatie, kruip-door-sluip-door-situaties met licht- en misteffecten. Intussen dienen er raadsels te worden opgelost en codes ontcijferd om de uitgang te bereiken. Onder tijdsdruk. Tijdens een bedrijfsuitje in een escape room in Tilburg in 2015 brak een bezoeker (63) akelig zijn been toen zijn team een ijzeren hek wist te openen dat toegang gaf tot een steile trap. Die moest in het donker, met rook- en lichtflitsen, worden afgedaald.

De man meende bij het einde van de leuning ook beneden te zijn aangeland. Helaas, niet duidelijk was dat de trap niet recht was, maar haaks via een platform de benedenverdieping bereikte. Was zijn val eigen schuld of een gevolg van (te) gevaarlijke omstandigheden? De bezoeker eist 17.500 euro voor de gevolgen van zijn gecompliceerde breuk.

De civiele kamer van de rechtbank Zeeland-West Brabant is in de escape room gaan kijken, met op zak de criteria van het Kelderluik-arrest uit 1965. Dat zegt dat iedereen die verantwoordelijk is voor gevaarlijke situaties in beginsel verplicht is maatregelen te nemen. Waarbij dan de doorslag geeft hoe waarschijnlijk het is dat anderen niet zullen opletten of onvoorzichtig zijn. Hoe groot de kans op een ongeval is, hoe ernstig de gevolgen, en of het echt ingewikkeld is om die situatie te beveiligen.

Gezien de haakse bocht in de trap is de kans groot dat deelnemers denken dat ze halverwege al beneden zijn, zegt de rechtbank. Ook de kans op zo’n val is niet uitzonderlijk, terwijl de ontwerpers best iets veiligers hadden kunnen verzinnen. Het slachtoffer krijgt alvast 4.200 euro voorschot toegewezen. De totale schade wordt nog vastgesteld.

ECLI: NL: RBZWB:2017:244