Deutsche Bank schikt in witwasaffaire Russen

Schandalen De grootste Duitse bank schikt met Amerikaanse en Britse toezichthouders na beschuldiging van faciliteren van witwassen

Hoge boete voor Deutsche Bank
Hoge boete voor Deutsche Bank Foto Reuters

Deutsche Bank heeft een schikking getroffen met financiële toezichthouders in New York en het Verenigd Koninkrijk voor in totaal zo’n 590 miljoen euro na beschuldigingen van witwasoperaties in Rusland. De Amerikaanse toezichthouder DFS maakte bekend dat Deutsche Bank 425 miljoen dollar (397 miljoen euro) betaalt. De Britse Financial Conduct Authority legt een boete op van 163 miljoen pond (190 miljoen euro).

Tussen 2011 en 2015 zouden klanten in Rusland via Deutsche Bank in totaal zo’n 10 miljard dollar uit Rusland weg hebben gesluisd. Volgens DFS kochten cliënten van de Duitse bank in Moskou grote partijen aandelen in roebels. Kort daarna verkochten verwante partijen dezelfde aandelen voor dollars door via het kantoor van Deutsche in Londen. Intussen werden de transacties goedgekeurd door het kantoor van de bank in New York. Het geld werd veelal overgemaakt naar offshore accounts, meldt DFS.

Ondanks dat de aandelenhandel volgens de toezichthouder „geen legitieme economische motivering” had, bleef de frauduleuze handel jarenlang onopgemerkt en greep Deutsche niet in. DFS wijt dat aan gebrekkige controle bij de Duitse bank. Daarom moet Deutsche ook een onafhankelijke partij aanstellen om de huidige integriteitsprogramma’s van de bank tegen het licht te houden.

De bank had ruim een miljard euro gereserveerd om de witwaszaak af te handelen. De Duitse bank wordt geplaagd door schandalen: begin januari schikte het al met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor een bedrag van 7,2 miljard dollar vanwege de verkoop van rommelhypotheken in de VS. Ook wordt de bank verdacht van het manipuleren van wisselkoersen en het schenden van het handelsembargo met Iran.