Deutsche Bank schikt in Russische witwasaffaire

De Duitse bank betaalt de financiële toezichthouders in New York en Londen in totaal 630 miljoen dollar in verband met schimmige aandelenhandel in Rusland.

Het filiaal van Deutsche Bank in Frankfurt.
Het filiaal van Deutsche Bank in Frankfurt. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

Deutsche Bank heeft ingestemd met het betalen van een boete van 425 miljoen dollar (397 miljoen euro) aan de financiële toezichthouder in New York in verband met een witwasaffaire in Rusland. Tussen 2011 en 2015 zou daarbij in totaal zo’n 10 miljard dollar uit Rusland zijn weggesluisd.

De bank schikte voor dezelfde affaire met de Britse financiële toezichthouder voor 205 miljoen dollar (192 miljoen euro). Deutsche Bank had ruim een miljard euro gereserveerd om de corruptiezaak af te handelen.

Volgens de Amerikaanse toezichthouder DFS kochten cliënten van de Duitse bank in Moskou grote partijen aandelen in roebels. Kort daarna verkochten verwante partijen dezelfde aandelen voor dollars door via het kantoor van Deutsche in Londen. Intussen werden de transacties goedgekeurd door het kantoor van de bank in New York. Het geld werd veelal overgemaakt naar offshore accounts, meldt DFS.

Ondanks het feit dat de aandelenhandel volgens de toezichthouder “geen legitieme economische motivering” had, bleef de frauduleuze handel jarenlang onopgemerkt en greep Deutsche niet in. De DFS wijt dat aan gebrekkige controlemechanismes op het gebied van corruptie en haperend klantenbeleid bij de Duitse bank. Daarom moet Deutsche Bank naast het betalen van een boete ook een onafhankelijke partij aanstellen om de huidige integriteitsprogramma’s van de bank tegen het licht te houden.

Lees ook: Vicekanselier haalt hard uit naar wankelende Deutsche Bank

Nog meer affaires

De Duitse bank wordt geplaagd door schandalen: in december vorig jaar schikte het al met het Amerikaanse ministerie van Justitie voor een bedrag van 6,9 miljard euro vanwege de verkoop van rommelhypotheken in de VS. Ook wordt de bank verdacht van het manipuleren van wisselkoersen en het schenden van het handelsembargo met Iran en enkele andere landen.

Lees ook: Zonder vertrouwen wordt het lastig voor Deutsche Bank

De schandalen hebben hun financiële sporen achtergelaten bij Deutsche. Nadat de bank een eerste schikkingsvoorstel voor de rommelhypotheken in de VS vorig jaar afsloeg, zakte het aandeel sterk en ontstond er onrust in Duitsland over de stabiliteit van de bank. Daarbij werd gevreesd dat als de bank zou omvallen, dat de gehele Duitse economie zou beschadigen. Inmiddels is het aandeel weer enigszins opgekrabbeld, al is Deutsche nog niet volledig uit de problemen.