Recensie

Recensie Boeken

Birma in gedichten

Aan de hand van de verhalen van de vele dichters die Myanmar rijk is, vertelt Burma Storybook de geschiedenis van de voormalige Britse kolonie. ●●●

Laten we samen een gedicht maken, zegt de Birmese dichter en dissident Maung Aung Pwint aan het begin van Burma Storybook tegen filmduo Corinne van Egeraat en Petr Lom. Maar het kan ook tegen de lezer/toeschouwer van dit ‘filmgedicht’ zijn: „Ik weet weinig van jou. Jij weet niets van mij.” Aan de hand van de verhalen (en gedichten) van de vele dichters die Myanmar rijk is, vertellen Van Egeraat en Lom de geschiedenis van de voormalige Britse kolonie.


Het is een impressionistisch relaas, vol beelden die gedichten op zichzelf zijn. Zoals de dichter die zijn cel beschrijft: zeven stappen heen, zeven stappen terug. En elke dag zien we hem in de vrije ruimte van de straat die benauwenis herbeleven. Zeven stappen heen, zeven stappen terug.

Aung Pwint is de godfather van de dichters wiens verzen samenvloeien tot één groot gezang. Tegelijk is er een traditionele plot rond het weerzien van de dichter met de zoon die twintig jaar geleden naar Finland emigreerde. Een aangrijpend verhaal: voor het eerst heeft Aung Pwint ergens geen woorden voor. Maar ook een romaneske ingreep, alsof poëzie alleen niet volstaat.