Bijna 1,9 miljard aan investeringen

Topjaar voor de Britse filmindustrie

De Britse filmindustrie, met studiocomplexen als Pinewood, Leavesden en Shepperton, beleefde volgens het British Film Institute (BFI) in 2016 een topjaar met bijna 1,9 miljard dollar aan buitenlandse investeringen, vooral uit Hollywood – met dank aan voordelige belastingdeals. Leavesden, de oude thuisbasis van Harry Potter, draaide vorig jaar superheldenfilm Justice League, Pinewood de nieuwe Star Wars-film The Last Jedi. Ook The Mummy en Spielbergs Ready Player One draaiden in het Verenigd Koninkrijk, alsmede een Transformerfilm die ophef veroorzaakte toen het landgoed van Churchill werd omgetoverd tot nazi-hoofdkwartier. De groei in filminvesteringen moedigt Londen aan om plannen te ontwikkelen voor een ultramoderne filmstudio in Dagenham East. (NRC)