Acht doden bij opgelaaide gevechten in Oost-Oekraine

In Oekraïne vechten het regeringsleger en Russische separatisten sinds 2014. Het bestand van Minsk heeft in 2015 gezorgd voor minder gevechten, maar geen volledig staakt-het-vuren.

Oekraïense militairen op de grens bij Marioepol.
Oekraïense militairen op de grens bij Marioepol. Foto Sergej Vaganov/EPA

Bij gevechten tussen Oekraïense overheidstroepen en pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zijn acht mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AP. De slachtoffers waren militairen van het regeringsleger van Oekraïne. Ongeveer dertig mensen zijn gewond geraakt. In de afgelopen vierentwintig uur zijn de gevechten tussen beide partijen, die in 2014 begonnen en inmiddels bijna 10.000 levens hebben geëist, weer opgelaaid. De doden vielen in de plaats Avdiivka, in de buurt van Donetsk.

De locatie waar de gevechten plaatsvonden.

Ondanks het gesloten bestand in de Wit-Russische hoofdstad Minsk in 2015, zijn de gevechten tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten nooit helemaal gestopt. Beide partijen wijzen naar elkaar als schuldige voor de hevige beschietingen bij Avdiivka, een kleine industrieplaats. Meer dan duizend mensen die in de buurt van de frontlinie wonen zitten sinds de gevechten zonder stroom en water.

Tweehonderd man vast in kolenmijn

Inmiddels is begonnen met de voorbereidingen voor het evacueren van de achtduizend overgebleven inwoners van Avdiivka, die door het geweld zonder elektriciteit, water en verwarming zijn komen te zitten. Een woordvoerder van Porosjenko sprak van een “noodsituatie die grenst aan een humanitaire ramp”. Volgens de separatisten zouden vanwege stroomuitval als gevolg van beschietingen door het Oekraïense leger tweehonderd mijnwerkers vast zijn komen te zitten in een kolenmijn. Zij zouden allen inmiddels zijn gered.

President Porosjenko brak op maandag naar aanleiding van de geweldsescalatie zijn werkbezoek aan Duitsland af, waar hij was om met Merkel te praten over de situatie in de Donbas en de sancties tegen Rusland. Porosjenko keerde voortijdig terug naar Kiev om een noodbijeenkomst te beleggen van de trilaterale contactgroep, bestaand uit Oekraïne, Rusland en de OVSE, die onderhandelt over de uitvoering van de Minsk-vredesakkoorden.

Rusland wijst naar Oekraïne

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov uitte dinsdag zorgen over de situatie, maar kwam met een tegenovergestelde lezing van de gebeurtenissen. Hij zei “betrouwbare informatie” te hebben dat de aanval van zondag werd uitgevoerd door Oekraïense paramilitaire groeperingen, die met steun van het Oekraïense leger zouden hebben geprobeerd terrein te winnen. Hij beschuldigde Oekraïne ervan de Minsk-akkoorden te ondermijnen.

Sinds het aantreden van president Trump in de VS groeien in Oekraïne zorgen over het mogelijke opheffen van de sancties tegen Rusland. Maandag sprak Merkel haar onverminderde steun uit aan Oekraïne en beloofde dat er nieuwe gesprekken zullen komen om tot een oplossing te komen voor het conflict.