‘Verkiezingssoftware makkelijk te hacken’

Volgens RTL Nieuws zijn beveiligingsexperts geschokt over de staat van het systeem waarmee de stemmen uit regio’s worden opgeteld.

Een stemformulier
Een stemformulier Lex van Lieshout/ANP

De software waarmee in Nederland na verkiezingen de stemmen worden geteld is onveilig en zeer gemakkelijk te hacken. Dat meldt RTL Nieuws maandagavond op basis van verschillende beveiligingsexperts en een hoogleraar systeemveiligheid.

Het zou gaan om de software die de hand met de hand getelde stemmen van verschillende regio’s bij elkaar optelt. Volgens Rop Gonggrijp, die tien jaar geleden onderzoek deed naar de stemcomputer waarna het rode potlood terugkeerde, kunnen China of Rusland makkelijk met de uitslag rommelen. Ethisch hacker Sijmen Ruwhof, die door banken wordt ingehuurd om software te testen op veiligheid, stelt dat zelfs een iPad nog beter beveiligd is. Hoogleraar Herbert Vos spreekt van een “dramatisch” programma.

Oude computers

Het grootste probleem zou zijn dat de software ook op heel oude computers functioneert. Stembureaus mogen zelf kiezen op welke computer ze de software installeren. Oude computers zijn makkelijker te hacken. Als er vervolgens malware wordt geïnstalleerd op deze computer, dan kunnen de stemresultaten worden aangepast. Daar zitten in het programma ook geen waarschuwingen voor.

Opvallend genoeg beweerde minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vorige week nog dat de verkiezingssoftware niet te hacken is. Dit omdat het stemmen alleen handmatig zou gebeuren. In een reactie op de berichtgeving van RTL Nieuws laat de Kiesraad weten dat de beveiliging van het systeem op dit moment wordt onderzocht door cybersecuritybedrijf Fox-IT. Bij de aanstaande verkiezingen voor de Tweede Kamer zullen de stemmen door middel van een steekproef worden gecheckt op onregelmatigheden, zegt de Kiesraad.