Tweede Wereldoorlog

Poolse historici publiceren lijst van 8.500 Auschwitz-bewakers

Historici in Polen hebben een lijst op internet gezet met daarop 8.500 namen van mensen die voor de SS werkten in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Het Poolse Instituut van Nationale Herinnering hoopt dat door de publicatie van de lijst enkelen van hen nog vervolgd kunnen worden. Zo’n 200 mensen zouden nog in leven kunnen zijn, aldus historicus Aleksander Lasik, die dertig jaar onderzoek naar de persoonsgegevens van de bewakers deed. Slechts 12 procent van de kampbewakers zou volgens de onderzoekers ooit vervolgd zijn voor de gepleegde misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar schattingen zijn in het kamp dat de nazi’s opbouwden bij het Poolse dorpje Auschwitz 1,1 miljoen mensen gedood tussen 1940 en 1945. Daarvan waren zeker een miljoen Joden. (AP)