Studenten uit Delft winnen Hyperloop-wedstrijd

Het team uit Delft haalde de hoogste gemiddelde score tijdens de Hyperloop-wedstrijd, een futuristisch transportconcept.

Het team uit Delft plaatsen hun 'pod' bij de testbuis in Californië.
Het team uit Delft plaatsen hun 'pod' bij de testbuis in Californië. Foto: Monica Almeida / Reuters

Het studententeam van de TU Delft heeft de prestigieuze ‘SpaceX Hyperloop Pod Competition’ in Californië gewonnen. Dat meldt de TU Delft op haar website. Het team uit Delft haalde de hoogste gemiddelde score.

In totaal deden 27 teams uit de hele wereld mee. Elk team bouwde het afgelopen jaar een ‘pod’ voor het transportconcept Hyperloop. Dit is een transportsysteem in een luchtdrukbuis waarbij mensen en goederen in de toekomst in een ‘pod’ met hoge snelheid door buizen kunnen reizen. Bij de wedstrijd dit weekend testten de teams hun capsule in een 1,2 kilometer lange buis naast het terrein van SpaceX in Los Angeles.

In een verklaring op de website van de TU Delft schrijft Tim Houter, de aanvoerder van het team:

“Dit was precies de prijs waar we voor gingen, we hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen opschalen. Die inspanning is nu beloond, fantastisch”.

Twitter avatar DelftHyperloop Delft Hyperloop Our vehicle is entering the tube! Depressurization will start in a few more minutes. https://t.co/Y439nLDVxd

Het team uit Delft ontving ook een prijs voor de beste constructie en ontwerp. Studenten van de Universiteit van München haalden de hoogste gemiddelde snelheid, met 94 kilometer per uur. Het team uit Delft haalde 93 kilometer per uur.

Initiatiefnemer van het nieuwe transportsysteem is Elon Musk, de ondernemer achter PayPal, Tesla en SpaceX. Hij schreef de wedstrijd uit om de ontwikkeling en innovatie van het transportsysteem te stimuleren. Vorig jaar werd het team van Delft al tweede met hun ontwerp.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zei op Twitter “trots” te zijn op de studenten:

Twitter avatar MinOCW Ministerie van OCW Minister Bussemaker is trots @DelftHyperloop “mooi dat studenten hebben gewonnen door het hele plaatje,snelheid,duurzaamheid en efficiëntie”