schaatsen

Eerste wereldbekerzege voor Verbij op 1.000 m

Foto Sören Stache/AFP

Kai Verbij heeft zondag bij de wereldbeker schaatsen in Berlijn de tweede 1.000 meter gewonnen. Het was zijn eerste wereldbekerzege op deze afstand. De Noor Havard Holmefjord Lorentzen werd tweede. Voor Verbij was het zijn derde podiumplaats. Zaterdag moest de 22-jarige sprinter bij de eerste 1.000 meter alleen Kjeld Nuis voor zich dulden. Op de tweede 500 meter eindigde Verbij als derde, achter winnaar Roeslan Moerasjov en Ronald Mulder. Bij de vrouwen won Ireen Wüst de 1.500 en de 3.000 meter. Zaterdag versloeg ze op de mijl Marrit Leenstra. Een dag later bleef ze op de drie kilometer Martina Sablikova voor. De Tsjechische stelde met haar tweede plaats wel voor de elfde keer op rij de eindzege in de wereldbeker op de lange afstanden veilig. Ze verbeterde daarmee het record van Gunda Niemann, die tussen 1990 en 2001 tien keer het eindklassement won. (ANP)