Saoedi- Arabië gaat veiligheidszones Syrië steunen

Na een telefoongesprek met Trump heeft koning Salman zijn steun uitgesproken. Trump riep de Golfstaten daartoe op in zijn verkiezingscampagne.

Archieffoto van koning Salman.
Archieffoto van koning Salman. Foto EPA/Emirates News Agency

De Saoedische koning Salman heeft zondag na een telefoongesprek met president Donald Trump toegezegd dat hij veiligheidszones voor Syrische vluchtelingen financieel zal steunen. Het is nog niet bekend hoeveel geld er vrij gemaakt wordt voor de veiligheidszones, meldt persbureau Reuters.

Een veiligheidszone is een gebied dat streng wordt bewaakt door militairen en waar ontheemden tijdelijk heen kunnen. Het is nog niet duidelijk waar de zone gaat komen en door wie de bewaking van de veiligheidszone ingevuld gaat worden.

Trump heeft tijdens zijn presidentiële campagne vorig jaar de Golfstaten opgeroepen om te betalen voor veiligheidszones om Syrische en Jemenitische vluchtelingen te beschermen tegen het aanhoudende oorlogsgeweld in beide landen.

Saoedi- Arabië spreekt in haar persverklaring, in tegenstelling tot het Witte Huis, niet over het steunen van veiligheidszones in Jemen. In Jemen heeft een aanhoudende oorlog van een door Saoedi- Arabië geleide coalitie tegen de door Iran gesteunde shi’itische Houthi-rebellen gezorgd voor ruim 2 miljoen ontheemden.

Lees ook: Op drift in eigen land.

Volgens Reuters is er niet gesproken over Trumps recente beslissing om onderdanen uit de moslimlanden Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen toegang tot de VS te ontzeggen.