Rechtszaak tegen Desi Bouterse gaat door

Eerder probeerde Bouterse het proces te stoppen met een beroep op de staatsveiligheid.

Foto Pieter van Maele / ANP

De rechtszaak tegen de Surinaamse president Desi Bouterse gaat door. Dat heeft de Surinaamse krijgsraad maandag beslist.

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Krijgsraad wijst verzoek tot stopzetting acht dec proces af. Requisitoir kan nu starten aldus rechter Valstein.

De krijgsraad boog zich in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo over het proces over de Decembermoorden van 1982, toen vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime van de toenmalige bevelhebber en huidige president Bouterse werden geëxecuteerd. De strafzaak rondom de executies begon in 2007, maar werd in 2012 geschorst, nadat het Surinaamse parlement een amnestiewet had aangenomen waarmee hoofdverdachte Bouterse en de 25 andere verdachten vrijuit zouden gaan.

Lees ook: Wordt Bouterse alsnog veroordeeld?

Eind 2015 besloot het het Hof van Justitie het OM opnieuw opdracht te geven de vervolging te starten, nadat nabestaanden van slachtoffers hiervoor een verzoek hadden ingediend. In juni vorig jaar besliste de rechter dat de amnestiewet niet van toepassing is en het strafproces dus door kon gaan. Niet veel later gebood Bouterse het OM het proces stop te zetten, op basis van een artikel in de grondwet dat de staatsveiligheid moet waarborgen.

Geen beletselen

De krijgsraad besliste vandaag dat de zaak toch door kan gaan. Namens de krijgsraad zei rechter Cynthia Valstein-Montnor in het Gerechtsgebouw in Paramaribo dat er geen beletselen zijn voor voortzetting van het proces. Volgens Valstein-Montmor moet de krijgsraad in dit proces de leiding hebben, en niet het OM.

De strafeis zal volgen op 9 februari, werd later op maandag bekend. De rechter had eerder op de dag gezegd dat het requisitoir gelijk gehouden kon worden, maar de aanklager vroeg of dit ook op een later moment kon. Hij twijfelde of er wel genoeg tijd was.

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Krijgsraad besluit op 9 februari zaak voort te zetten, aanklager zal dan requisitoir houden

Dit zei Bouterse eerder over de Decembermoorden: