Zeker zes doden bij terroristische aanslag op moskee in Quebec

Meerdere schutters openden tijdens het avondgebed het vuur op de tientallen aanwezigen in de moskee. Premier Justin Trudeau spreekt van een ‘laffe aanval’.

De politie bij een moskee waar zondag een terroristische aanval werd gepleegd.
De politie bij een moskee waar zondag een terroristische aanval werd gepleegd. Foto Mathieu Belanger/Reuters

Tijdens het avondgebed in een moskee in de Canadese stad Quebec zijn zeker zes mensen doodgeschoten, meldt de politie volgens persbureau AP. Acht mensen raakten gewond. Meerdere schutters openden volgens een ooggetuige het vuur op de tientallen aanwezigen in het Islamitisch Cultureel Centrum in het centrum van de stad. Premier Justin Trudeau sprak van een terroristische aanslag.

De politie meldt dat twee verdachten zijn opgepakt, maar geeft verder nog geen informatie. Volgens een verklaring van de politie zijn de mensen die zijn omgekomen tussen de 35 en 70 jaar oud. Tijdens de aanval waren er meer dan vijftig mensen in de moskee aanwezig.

Na de schietpartij werd het gebied rond de moskee volledig afgezet en gingen zwaarbewapende agenten naar binnen. Later meldde de politie via Twitter dat de situatie onder controle was en dat de aanwezigen waren geëvacueerd.

Twitter avatar SPVQ_police SPVQ_police La situation est sous contrôle, les lieux sont sécurisés et les occupants ont été évacués. L’enquête se poursuit.

‘Terroristische aanslag’

Premier Trudeau betuigde op Twitter zijn medeleven aan de nabestaanden:

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau Tonight, Canadians grieve for those killed in a cowardly attack on a mosque in Quebec City. My thoughts are with victims & their families.

In een verklaring veroordeelde hij “de terroristische aanslag”:

“Canadese moslims zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving, en er is in onze samenleving, stad en land geen ruimte voor deze zinloze daden. De Canadese politie zal de rechten van alle Canadezen beschermen en alles in het werk stellen om de daders van deze aanval, en alle aanvallen op onverdraagzaamheid, te stoppen.”

Geschokte reacties

De voorzitter van de moskee, Mohamed Yangui, was tijdens de schietpartij niet aanwezig en reageert geschokt:

“Waarom gebeurt dit hier? Dit is barbaars.”

Yangui kreeg meerdere paniekerige telefoontjes tijdens het avondgebed. Volgens hem zijn de gewonden naar verschillende ziekenhuizen in de stad gebracht. In Le Journal de Québec zegt iemand uit de moslimgemeenschap dat er ook kinderen in de moskee aanwezig waren.

De premier van de provincie Quebec, Philippe Couillard, kondigde tijdens een persconferentie aan dat er in de stad op verschillende locaties maandag bijeenkomsten zijn waar mensen hun solidariteit kunnen tonen. Hij zei:

“De moslimgemeenschap was het doelwit van een moorddadige aanval.”

Ook de burgemeester van New York, Bill de Blasio, reageerde op de aanslag in Canada en liet via Twitter weten dat de politie in de stad moskeeën extra bescherming biedt. “Wij zullen alle haat en vooroordelen bestrijden”, schreef hij.

Twitter avatar NYCMayor Bill de Blasio To my fellow New Yorkers who are Muslim: New York City will protect you. The NYPD will protect you. We will fight all hatred and bias.

Ook minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, heeft de aanslag veroordeeld.

Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ #Koenders: ‘Leef mee met slachtoffers van aanslag op moskee in Canada. Discriminatie, uitsluiting en haat zijn nooit acceptabel.’

Oplopende spanningen

Bij de ingang van de moskee werd in juni vorig jaar een varkenskop bij de ingang gelegd, vergezeld van een briefje met de tekst ‘Bonne Appétit’ (Eet smakelijk).

De spanningen in Quebec liepen de laatste jaren hoog op rond politieke debatten over het verbieden van de gezichtsbedekkende niqaab, schrijft Reuters. In 2013 werd een andere moskee in de regio bespat met varkensbloed. En in buurtprovincie Ontario ging in 2015 een moskee in vlammen op.