IMF: Griekse schuld stijgt explosief

Schuldverlichting Het Internationaal Monetair Fonds botst met de eurolanden over de houdbaarheid van de Griekse overheidsschuld.

Al langer wil het IMF dat Europa de Griekse schulden verlicht.
Al langer wil het IMF dat Europa de Griekse schulden verlicht. Foto Bloomberg

De spanning tussen de internationale geldschieters van Griekenland over de staatsschuld van het geplaagde land loopt op. Vrijdag lekte een rapport uit van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarin de staatsschuld „explosief” en „zeer onhoudbaar” wordt genoemd, zo melden diverse persbureaus.

Het noodfonds van de eurolanden (ESM), nu de belangrijkste financier van Griekenland, waarschuwde daarop op zondag voor een „alarmistische beoordeling” van de situatie.

De Griekse overheidsschuld bedraagt nu 177 procent van het bruto binnenlands product (bbp), volgens cijfers van Eurostat. Dat is bijna driemaal de Europese maximumnorm van 60 procent. Volgens de ramingen van het IMF zal dit percentage eerst wat teruglopen, naar 164 procent in 2022. Maar daarna volgt een explosie naar 275 procent van het bbp rond 2060, zo verwacht het fonds. Het IMF beschrijft dat de opvattingen van de eurolanden over de Griekse schuld gebaseerd zijn op „beduidend optimistischer aannames”.

Het rapport lekte uit op een gevoelig moment. Het IMF-bestuur bespreekt naar verwachting op 6 februari het Griekse schuldvraagstuk. De eurolanden, Duitsland en Nederland voorop, willen graag dat het IMF mee gaat betalen aan het huidige, derde Griekse leningenprogramma ter waarde van 86 miljard euro. Nu wordt dit bedrag volledig opgehoest door het ESM. Bij de twee eerdere hulprondes betaalde het IMF wel mee. Nu weigert het fonds dit, omdat het vindt dat de eurolanden de Griekse schuld moeten verlichten. Wel houdt het IMF nog steeds toezicht op de hervormingen in Athene.

Op basis van het uitgelekte rapport lijkt het onmogelijk voor het IMF-bestuur om te besluiten alsnog mee te gaan betalen aan het derde reddingspakket. Al langer eist het IMF dat Europa eerst de Griekse schuld verlicht.

Duitse zorgen

Eind vorig jaar waren de eurolanden, het IMF, en ook de Griekse regering, tegemoetgekomen door de terugbetaling van de leningen wat te versoepelen. De looptijd van sommige leningen werd verlengd, naar 32,5 jaar. Ook werden de Grieken beschermd tegen het risico dat de rente weer gaat stijgen.

Maar dit is volgens het IMF dus onvoldoende. Een „substantiële herstructurering” van de schuld is nodig, aldus het IMF. Dat is met name lastig voor de Duitse regering. Die had de Bondsdag toegezegd dat het IMF ook zou meebetalen aan de miljardensteun aan Griekenland. Als dat niet gebeurt, kunnen politici zich gaan roeren in de aanloop naar de verkiezingen in september.