‘Geef grenswerkers belastingkorting’

Krimpgebied Grenswerkers zouden eenzelfde soort belastingkorting moeten krijgen als expats, bepleiten gedeputeerden.

Grenspaal Nederland-België.
Grenspaal Nederland-België. Foto ANP

Voor Nederlanders die over de grens in Duitsland en België werken zijn er te veel financiële hindernissen. De verschillen in belasting, verzekering en sociale zekerheid met die landen moeten verdwijnen, bepleitten de gedeputeerden voor Economie van Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen maandag in een brief aan de ministers Kamp ( Economische Zaken, VVD) en Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA).

Als het te ingewikkeld is die verschillen op te heffen moet het kabinet overwegen grenswerkers eenzelfde soort belastingkorting te geven als expats. Expats betalen geen belasting over 30 procent van hun salaris. „Waarom maken we wel een uitzondering voor de voetbalmiljonair en niet voor de machinemonteur uit Aalten die bij de Ibenafabriek in Bocholt werkt?” , aldus de gedeputeerden.

Over de grens met België en Duitsland is er volop werk voor inwoners van krimpgebieden langs die grens, zien de gedeputeerden. Voor hen is de Randstad ver weg, schrijven ze, en de werkgelegenheid in Bremen, Bocholt, Antwerpen en Gronau dichterbij. Volgens de gedeputeerden hebben Nederlanders die daar werken financieel nadeel. Zo mogen pensioenfondsen geen buitenlandse werkgevers accepteren. Nederlanders die in Duitsland werken verliezen recht op kinderbijslag en op het kindgebonden budget, aldus een woordvoerder van de provincie Gelderland.

Het kabinet heeft een ‘actieteam’ ingesteld dat zich onder meer richt op het erkennen van diploma’s. Volgens de gedeputeerden gaan de plannen niet ver genoeg. Het CPB deed onlangs onderzoek naar de arbeidsmarkt aan de grens. Die kan verbeteren als er geen belemmeringen meer zijn. Volgens het CPB zijn taal- en cultuurverschillen een van de grootste belemmeringen.