Franse socialisten kiezen meest linkse vleugel

Benoît Hamon De Parti Socialiste rekent af met François Hollande en gaat met oud-minister Benoît Hamon de presidentsverkiezingen in.

Foto AP

Tot een paar maanden terug kende buiten Frankrijk vrijwel niemand hem. Maar zondag werd oud-minister Benoît Hamon (49) verkozen tot kandidaat van de Parti Socialiste bij de Franse presidentsverkiezingen van eind april. De vertegenwoordiger van de meest linkse vleugel van de PS versloeg in de tweede ronde van de primaire de in december afgetreden ex-premier Manuel Valls met groot verschil: 59 tegen 41 procent.

Valls, die de campagnes begonnen was als favoriet van de bestuurlijke elite in de partij, erkende direct zijn nederlaag en riep zijn aanhang op Hamon te steunen. De twee schudden elkaar voor het oog van vele camera’s de hand. De afgelopen dagen werd veel gespeculeerd over een mogelijke scheuring als Hamon zou winnen.

Maar ondanks het symbolische vertoon van eenheid bij het PS-partijbureau, blijft de kans groot dat een deel van de partij zich de komende weken achter de partijloze sociaal-liberaal Emmanuel Macron schaart. Nog voor de officiële uitslag bekend was riep een van zijn steunpilaren „hervormers” bij links en rechts op de in de peilingen opstomende ex-minister te steunen. Tot grote verontwaardiging van de aanhang van Valls begon Hamon zondag zijn overwinningstoespraak nog voor Valls, live op tv, was uitgesproken. Een woordvoerster van Valls eiste eerder dat Hamon zijn programma aanpast teneinde de partij achter zijn kandidatuur te verenigen.

Vooral Hamons voorstel om een basisinkomen in te voeren, valt slecht bij PS-bestuurders. Dat plan is voor meer gematigde socialisten niet alleen te duur, maar ook desastreus voor de wijze waarop de Fransen arbeid waarderen.

Hamon stapte in 2014 met enkele andere ministers, zogenoemde frondeurs (rebellen) uit Valls’ regering, uit protest tegen het volgens hen te strikte bezuinigingsbeleid. In zijn plannen lopen de onder Hollande gestaag gedaalde overheidsuitgaven weer op. Mensen rond Valls en Hollande vrezen dat de PS met Hamon een ruk naar links maakt en zich zo buiten de strijd om de macht plaatst. Zijn verkiezing is een harde afrekening met het presidentschap van de sociaal-democraat Hollande.

Maar geen enkele PS-kandidaat zou volgens peilingen na vijf jaar macht de tweede ronde van de presidentsverkiezingen halen. Volgens Sofres kan Hamon nu rekenen op 15 procent van de stemmen. Marine Le Pen staat op 25 procent, François Fillon en Macron gaan nek aan nek voor een plek in de tweede ronde op 7 mei met 22 en 21 procent.