Filippijnse politie stopt tijdelijk met omstreden antidrugsoperaties

Het korps wil zich eerst focussen op het uitroeien van corruptie binnen de eigen gelederen.

Filippijnse politieagenten.
Filippijnse politieagenten. Foto Noel Celis / AFP

De Filippijnse politie stopt tijdelijk met de omstreden antidrugsoperaties, een van de speerpunten van president Rodrigo Duterte. Dat meldt persbureau Reuters maandag. De korpsleiding wil naar eigen zeggen eerst de corruptie binnen de eigen gelederen aanpakken.

Duterte is normaal een hartstochtelijke bondgenoot van de politie, maar zondag werd ook zij het slachtoffer van de scheldkanonnade van het staatshoofd. Duterte noemde de politie “corrupt tot op het bot” en noemde hen net zo “verdorven als drugsbazen”. Hij schatte dat 40 procent van de agenten corrupt is. Het is niet bekend hoe de president aan dat cijfer komt.

Ontvoering

De kritiek van Duterte volgde op de ontvoering van een Zuid-Koreaanse zakenman, die later dood teruggevonden werd. De man bleek te zijn gekidnapt en ontvoerd door leden van de Filippijnse antinarcoticabrigade.

Korpschef Ronald dela Rosa zegt nu serieus werk te maken van het uitroeien van corrupte elementen binnen de politie. Hij verwacht hiermee binnen een maand klaar te zijn. Daarna kan de antidrugsoperatie weer hervat worden. Duterte heeft gezegd dat die operaties zullen voortduren tot het einde van zijn presidentiële termijn, in 2022.

‘War on Drugs’

Bij de Filippijnse ‘War on Drugs’, die zeven maanden geleden begon, zijn al zeker 7.000 mensen gedood. Van hen werden circa 2.250 omgebracht tijdens politie-operaties. Van de rest wordt nog onderzocht hoe zij om het leven zijn gekomen.

Bekijk ook onze fotoserie: De ontsporende drugsoorlog in de Filippijnen

De operaties zijn internationaal heftig bekritiseerd. Volgens mensenrechtenorganisaties maken agenten zich schuldig aan buitenrechtelijke executies. Veel mensen die zijn doodgeschoten zouden onschuldig zijn of slechts lichte vergrijpen hebben gepleegd. De politie ontkent dit en zegt dat mensen die zich verre van drugs houden niets te vrezen hebben.