Doelman Essam El Harady van Egypte hoopt op zijn vijfde Afrika Cup

Abdallah Dalsh/Reuters

Interview

De schijnwerpers op doelman van 44 en twee Ghanese broers

Afrika Cup Egypte is na een periode van magere resultaten terug aan de Afrikaanse top. Het land versloeg Marokko in de kwartfinale.

Egypte lijkt terug als sterke Afrikaanse voetbalnatie. De zevenvoudige winnaar – een record – heeft zondag de halve finales van de Afrika Cup gehaald dankzij een een 1-0 overwinning op Marokko.

Egypte geldt als een continentale grootheid. Maar de laatste zeven jaar was het een reus met lemen voeten vanwege de interne politieke instabiliteit. Dat had zijn weerslag op de resultaten van het nationale team. Met de weergekeerde rust lijken ook de internationale voetbalsuccessen weer te keren.

Overigens kwam de overwinning moeizaam tot stand. Marokko kreeg op het slecht bespeelbare veld in Port-Gentil een paar grote kansen. Zo schoot Mbark Boussoufa op de lat en verzuimde spits Aziz Bouhaddouz de bal op een meter van het doel in te tikken. Aan de andere kant was Egypte twee keer gevaarlijk via sterspeler Mohamed Salah, die steeds stuitte op de Marokkaanse doelman Munir Mohand. Pas in de 87ste minuut vond invaller Mahmoud Kahraba het doel met een volley.

De uitschakeling van Marokko betekent goed nieuws van Feyenoord, dat vanaf deze week weer over middenvelder Karim El Ahmadi kan beschikken. Hij kan zondag weer meedoen in de lastige uitwedstrijd tegen FC Twente.

Middelpunt van het Egyptische feestje was de 44-jarige doelman Essam El Hadary, die nog altijd geen doelpunt tegen heeft gekregen op het toernooi in Gabon. De veteraan begon de Afrika Cup als reserve, maar kwam al tijdens de eerste groepswedstrijd tegen Mali zijn geblesseerd geraakte concurrent aflossen. El Hadary won de Afrika Cup al vier keer met zijn land, voor het laatst in 2010.

Egypte stuit woensdag in de halve finale op Burkino Faso, dat zich verrassend bij de laatste vier plaatste. Burkina Faso, met Ajacied Bertrand Traoré, versloeg in de kwartfinale Tunesië dankzij twee treffers in de slotfase.

De andere finalist komt uit de wedstrijd Kameroen-Ghana. Kameroen versloeg Senegal, dat vooraf tot een van de titelfavorieten werd gerekend. Die wedstrijd werd door een 0-0 stand na de reguliere speeltijd beslist door het nemen van strafschoppen. Voor Kameroen is het alweer vijftien jaar geleden dat het de Afrika Cup won.

De overwinning van Ghana op Congo-Kinshasa was het verhaal van de broers André en Jordan Ayew. Zij bezorgen met hun doelpunten Ghana uitzicht op een hernieuwde toernooizege sinds 1982.

Ghana nam in de 63ste minuut de leiding door een treffer van Jordan Ayew, maar de voorsprong werd vier minuten later al weer teniet gedaan door een prachtig doelpunt van Paul-José Mpoku. In de 78ste besliste André Ayew het duel door uit een strafschop raak te schieten.

De broers zijn zonen van Abedi Pele, één van Ghana’s beroemdste voetballers. Pele maakte deel uit van de Ghanese ploeg die in 1982 voor het laatst de Afrika Cup won.

Tegenwoordig zijn de verwachtingen minder hoog gespannen. Ghana bereikte in Gabon voor de zesde keer op rij de halve finales van de Afrika Cup. Prestaties zonder glorie, want de Cup werd niet gewonnen. Die pijnlijke serie voorkomt dat de Ghanese voetballers donderdag met hoge verwachtingen aan de halve finale tegen Kameroen beginnen. Eerst zien dan geloven, is het adagium in de Ghanese selectie.

De Afrika Cup heeft ook een slachtoffer opgeleverd in de persoon van Michel Dussuyer. Hij leverde zijn contract als bondscoach van Ivoorkust in. De titelverdediger sneuvelde al in de groepsfase met het schamele totaal van twee punten.