Chili staat in brand

Foto’s met de klok mee: Christian Miranda/AFP Photo, Pablo Sanhueza/Reuters, Juan Gonzalez/Reuters, Christian Miranda/AFP Photo.

Leden van de Chileense (vrijwillige) brandweer krijgen nauwelijks grip op de verzengende bosbranden die al sinds november woeden in het land. Intussen is een gebied drie keer zo groot als Hongkong in de as gelegd, inclusief complete dorpen. Volgens de laatste cijfers (van vrijdag) kwamen elf mensen om het leven. Duizenden anderen zijn geëvacueerd. Ondanks hulp van Amerikaanse en Russische blusvliegtuigen slagen de autoriteiten in er niet in de meer dan honderd brandhaarden – die steeds op ander plekken opduiken – te bedwingen. Volgens critici omdat ze onvoldoende waren voorbereid. President Michelle Bachelet noemde de branden de ergste ramp in de geschiedenis van het land.