Barcelona voert als eerste Europese stad hotelstop in

Toerisme Er komen te veel toeristen naar Barcelona, zo klagen bewoners. Burgemeester Ada Colau verbiedt daarom de bouw van nieuwe hotels.

Plannen om van de ‘Agbartoren’ een hotel te maken zijn van de baan; het wordt nu een kantorencomplex.
Plannen om van de ‘Agbartoren’ een hotel te maken zijn van de baan; het wordt nu een kantorencomplex. Foto iStock

Als eerste grote Europese stad heeft Barcelona de bouw van nieuwe hotels in het centrum verboden. Daarmee loste de linkse burgemeester Ada Colau een verkiezingsbelofte in. Ze kondigde ruim anderhalf jaar geleden bij haar aanstelling aan de overlast van het toerisme te zullen gaan aanpakken. Buiten de binnenstad mogen er nog wel nieuwe accommodaties worden gebouwd.

De hoofdstad van Catalonië dreigt volgens het stadsbestuur ten onder te gaan aan het massatoerisme. Sinds de Olympische Spelen van 1992 onderging de infrastructuur van de stad een metamorfose. Barcelona heeft naast sol y playa, de Sagrada Familia en het stadion van FC Barcelona verschillende grote trekpleisters. Prijsvechters speelden daarop in en brachten talloze toeristen vanuit heel Europa naar de stad.

Barcelona zette na het begin van de economische crisis in 2008 nog eens extra in op toerisme, waardoor het aantal mensen dat een nacht in een hotel doorbracht van 1,7 miljoen in 1990 groeide naar 8,3 miljoen in 2015. Daarmee werd de stad een van de populairste bestemmingen in Europa. Dat kende ook een keerzijde. Grote groepen bewoners klaagden de afgelopen jaren steeds vaker over overlast en het stijgen van de huizenprijzen.

Onder leiding van Colau werd vanaf medio 2015 een nieuw beleid ingezet om het toerisme beter te verdelen over de stad. Al vrijwel direct schortte ze de vergunningen van 29 nieuwe projecten op en werd de verhuur via websites als Airbnb aan banden gelegd. Plannen om van de zogenoemde Agbartoren een Hyatt-hotel te maken moesten in de wacht worden gezet en zijn nu van de baan. Deze bijzondere wolkenkrabber zal worden omgebouwd tot een nieuw kantorencomplex.

Rode zone

Het gemeentebestuur van Barcelona heeft de stad onderverdeeld in vier verschillende gebieden. In de ‘rode zone’ van het centrum mogen helemaal geen hotels meer worden gebouwd. Ook niet als er oude accommodaties verdwijnen. In de ‘oranje zone’ mag de huidige hotelcapaciteit op peil blijven. In twee andere zones mogen wel nieuwe hotels worden geopend, maar moet de groei beperkt blijven tot maximaal vierduizend extra bedden.

Barcelona beschikt nu over 426 hotels, 26 appartementenhotels en 428 hostels, pensions en herbergen waar in totaal bijna honderdduizend mensen kunnen overnachten. Verder kunnen er bijna 42.000 toeristen terecht in privéappartementen.

Daarnaast worden ook op illegale wijze nog eens tal van huizen en flats verhuurd aan gasten. Barcelona wil de controle daarop gaan verscherpen. Airbnb kreeg vorig jaar al een boete van 600.000 euro omdat het kamers aanbood zonder dat er een vergunning was om ze te verhuren.

De maatregelen van Barcelona gaan verder dan die van andere toeristische steden als Amsterdam, Berlijn, Venetië en Parijs, die ook de toestroom van gasten willen reguleren. Volgens het radicaal linkse CUP gaan de maatregelen in Barcelona nog niet ver genoeg. De rechtse oppositie en de toerismesector zijn tegen het bouwverbod, omdat ze vrezen dat dit werkgelegenheid zal kosten. Het toerisme zou goed zijn voor zo’n honderdduizend banen.