autofabrikant

VW de grootste, maar opnieuw problemen in VS

Een Volkswagen Passat in aanbouw
Een Volkswagen Passat in aanbouw Foto Nigel Treblin / EPA/Volkswagen

Volkswagen heeft Toyota ingehaald als grootste automaker ter wereld. De afgelopen vier jaar was de troon nog voor de Japanse rivaal. De Duitse autobouwer kijkt ondanks de schaduw van het dieselgateschandaal terug op een sterk jaar.

Volkswagen verkocht 3,8 procent meer voertuigen dan in 2015 en kwam uit op 10,3 miljoen auto's, vrachtwagens en bussen. De wereldwijde verkopen van Toyota stegen afgelopen jaar met slechts 0,2 procent naar 10,2 miljoen voertuigen. De buitenlandse verkopen maakten het verschil voor de twee concerns. Volkswagen profiteerde van stijgende verkopen in China. Toyota worstelde juist in de Amerikaanse markt. In de VS roept Volkswagen ondertussen zo'n 600.000 auto's terug naar de garage, vanwege mogelijke defecten aan airbags en waterpompen. Het gaat in bijna alle gevallen om voertuigen van dochterbedrijf Audi. (ANP)