153 zoogdiertypes niet meer geschikt als huisdier

Staatssecretaris Van Dam maakte vandaag een lijst bekend met dieren die niet meer mogen. Onder andere de bruine beer valt af.

Een baasje met een hond
Een baasje met een hond Siese Veenstra/ANP

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) verbiedt het houden van 153 van de 276 types zoogdieren die op dit moment in Nederland als huisdier leven. Dat maakt het ministerie maandag bekend in een verklaring.

Volgens Van Dam hebben experts gekeken naar de 276 soorten die nu in Nederland bij mensen thuis leven. Zij hebben besloten bij welke soorten er risico’s zijn voor mensen en het dier zelf wanneer deze thuis gehouden worden. Bij die 153 mag dat vanaf 1 juli niet meer, bij de overige 123 wel.

Het gaat onder meer om de bruine beer, de bizon en de grijze reuzenkangoeroe. Voor mensen die op dit moment in het bezit zijn van een van de verboden dieren komt er een overgangsregeling. Zij mogen hun dier houden, maar moeten deze registreren en mogen er niet mee fokken.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de politie en de Voedsel- en Warenautoriteit zullen toezicht houden op de geregistreerde dieren. Volgens een woordvoerder zal die registratie niet actief worden opgelegd, maar zal dat ook niet het probleem zijn. “Je mag je dier gewoon houden. Dit is een uitstervingsbeleid. Het gaat het er ook vooral om dat er geen nieuwe dieren gefokt mogen worden of aangeschaft mogen worden.”

Bijtincidenten

Alle hondentypes blijven wel toegestaan. Wel komt de Raad voor Dierenaangelegenheden, een adviesorgaan van het ministerie, binnenkort met een advies over het voorkomen van bijtincidenten bij bepaalde hondentypes. Bijtincidenten met vechthonden kwamen de afgelopen maanden meerdere keren voor.

Lees ook dit stuk over het onderzoek naar bijtincidenten: Een bodybuilder op vier pootjes

In speciale gevallen zal een ontheffing van het nieuwe verbod mogelijk blijven. Een eigenaar moet dan aantonen dat hij genoeg kennis heeft om het dier te houden en dat hij het op een manier kan houden waarop het natuurlijk gedrag kan blijven vertonen. Ook moet de veiligheid voor mensen zoveel mogelijk gegarandeerd worden.

Bekijk hier het document met de zoogdiersoorten die wél toegestaan zijn