Wesley So wint Tata Steel-schaaktoernooi

De 23-jarige Amerikaanse schaker bleef ongeslagen. Hij won in totaal vijf rondes. Wereldkampioen Magnus Carlsen eindigde als tweede.

De Amerikaanse schaker Wesley So tijdens de slotdag van het Tata Steel schaaktoernooi. Op de achtergrond wereldkampioen Magnus Carlsen.
De Amerikaanse schaker Wesley So tijdens de slotdag van het Tata Steel schaaktoernooi. Op de achtergrond wereldkampioen Magnus Carlsen. Foto Koen Suyk/ ANP

De Amerikaanse schaker Wesley So heeft zondag het internationale toernooi Tata Steel Chess op zijn naam geschreven. De 23-jarige So, geboren op de Filipijnen, won de dertiende en laatste ronde van de Jan Nepomnjatstsji uit Rusland en was niet meer te achterhalen voor zijn concurrenten.

Lees ook: Eregast Karpov ziet ‘leerling’ So winnen

Met de zege eindigde de Amerikaanse grootmeester op negen punten. Hij won in totaal vijf partijen. Op de tweede plaats eindigde de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen met acht punten.

So speelde remise tegen wereldkampioen Carlsen

Carlsen was de grote favoriet op het prestigieuze schaaktoernooi van Wijk aan Zee. Hij nam al voor de dertiende keer deel aan dit toernooi. Vijf keer eindigde hij als winnaar. In de eerste ronde kwam Carlsen niet verder dan een remise tegen So, de nummer vier van de wereldranglijst.

Lees ook: In ’t echt is Magnus allesbehalve een prima donna

Zeer opvallend was de verliespartij van Carlsen tegen Richard Rapport, een week geleden. Rapport had voor deze rond nog geen partij gewonnen. De Nederlandse schaker Anish Giri haalde zowel een remise tegen So als tegen Carlsen een remise, maar verloor van de Armeniër Aronian. Loek van Wely werd hekkensluiter met 3,5 punten.