Wereldwijd kritiek op nieuwe immigratieregels VS

Onder meer Iran en Indonesië uitten hun onvrede. Israël steunt bouw van muur tussen VS en Mexico.

Mensen demonstreren bij het vliegveld van San Francisco tegen de nieuwe immigratieregels in de VS afgekondigd door president Donald Trump.
Mensen demonstreren bij het vliegveld van San Francisco tegen de nieuwe immigratieregels in de VS afgekondigd door president Donald Trump. Foto EPA / Peter Dasilva

Op veel plekken in de wereld is kritisch gereageerd op het nieuwe immigratiebeleid van de Verenigde Staten. Het overwegend islamitische Indonesië heeft er bijvoorbeeld geen goed woord over voor. Minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi zei zondag volgens persbureau Reuters de plannen van president Donald Trump om mensen uit een aantal moslimlanden “buitengewoon streng door te lichten” zeer te betreuren.

Trump zorgde vrijdagavond voor verwarring en chaos door een vergaand decreet uit te vaardigen dat de Amerikaanse grenzen de komende maanden sluit voor vluchtelingen, en die bezoekers uit onder meer Syrië, Irak en Iran de toegang tot de VS voorlopig ontzegt.

Voor Indonesië, dat de grootste moslimpopulatie ter wereld heeft, zijn er geen restricties. Toch maakt Marsudi zich zorgen over de extra zware screening van buitenlanders.

Ook Merkel wijst immigratiebeleid VS af

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt het door de VS uitgevaardigde inreisverbod voor vluchtelingen en burgers uit zeven moslimstaten verkeerd. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei zondag in Berlijn:

“Ze is ervan overtuigd dat ook de noodzakelijke en vastberaden strijd tegen het terrorisme het niet rechtvaardigt mensen van een bepaalde herkomst of met een bepaald geloof op voorhand als verdacht te bestempelen.”

De overheid gaat nu uitzoeken wat de gevolgen van de immigratiemaatregel zijn voor Duitsers met een dubbele nationaliteit, om zo nodig hun belangen te verdedigen bij de Amerikaanse bondgenoten. Seibert zei voorts dat Merkel het besluit van Trump “betreurt”. Dat heeft ze de nieuwe president zaterdag ook laten weten in hun telefonisch onderhoud van drie kwartier.

Iran woedend, parlementsleden Irak willen kwestie bespreken

Parlementsleden in Irak, een van de landen waarvan burgers de komende maanden geen visum kunnen krijgen, willen het Amerikaanse immigratieverbod in het parlement in Bagdad bespreken.

De Iraakse ‘Volksmobilisatie’ heeft de regering in Bagdad zondag bovendien gevraagd Amerikanen die het land in willen tegen te houden en de Amerikanen er al zijn uit te zetten. De ‘Volksmobilisatie’ is een coalitie van vooral sjiitische paramilitaire groeperingen, die door Iran zijn bewapend en getraind om tegen Islamitische Staat te vechten. De organisatie kreeg vorig jaar goedkeuring van de Iraakse overheid. De oproep tot een ban voor ingezetenen van de VS werd gedaan door woordvoerder Ahmed al-Assadi.

De Iraakse commissie Buitenlandse Zaken, die zondag vergaderde, noemde na afloop de door Trump opgelegde reisbeperkingen “oneerlijk” voor Irak dat in de frontlinie ligt van de oorlog tegen terrorisme. De leden riepen de regering in Bagdad op Amerikanen op dezelfde manier te behandelen.

Buurland Iran is zelfs ronduit woedend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het inreisverbod voor mensen uit zijn land in de VS “een belediging van het Iraanse volk”. De islamitische republiek gaat het aantal visa voor Amerikaanse toeristen daarom als tegenreactie ook beperken, maakte het zaterdag bekend. Alleen wie nu al een visum heeft, komt Iran nog binnen.

Twitter avatar JZarif Javad Zarif Full statement of the Ministry of Foreign Affairs of the Islamic Republic of Iran on the #MuslimBan. 6/7 https://t.co/Y3gAxT0B8m

Canada blijft vluchtelingen opnemen

Ook de Franse president François Hollande en de Britse premier Theresa May hebben zich kritisch uitgelaten over Trumps decreet met betrekking tot nieuwe immigratieregels. Er zou bovendien zelfs een Britse parlementariër de toegang tot de VS zijn ontzegd:

In Nederland vragen D66 en Groenlinks om een reactie van premier Mark Rutte op het nieuwe Amerikaanse immigratiebeleid. De twee partijen willen dat de Nederlandse regering dat beleid veroordeelt.

De Canadese premier Justin Trudeau kondigde aan dat zijn land wel vluchtelingen blijft opnemen. Trudeau schreef op Twitter:

Twitter avatar JustinTrudeau Justin Trudeau To those fleeing persecution, terror & war, Canadians will welcome you, regardless of your faith. Diversity is our strength #WelcomeToCanada

In een tweede tweet toonde hij een foto van hoe hij een Syrische vluchtelinge welkom heette in 2015. Trudeau liet ook weten dat hij in gesprek wil met Trump over het succes van het Canadese vluchtelingenbeleid.

Steun Israël voor muur tussen VS en Mexico

Voor een ander omstreden onderdeel van Trumps nieuwe immigratiepolitiek, de bouw van een muur op de grens met Mexico, kreeg de Amerikaanse president dit weekend juist bijval, vanuit Israël. Premier Benjamin Netanyahu van dat land uitte op Twitter zijn lof voor dit aspect van de plannen van Trump.

“President Trump heeft gelijk. Ik heb een muur gebouwd langs de zuidgrens van Israël. Daardoor is alle illegale immigratie gestopt. Groot succes. Goed idee.”

Twitter avatar netanyahu Benjamin Netanyahu President Trump is right. I built a wall along Israel’s southern border. It stopped all illegal immigration. Great success. Great idea 🇮🇱🇺🇸

De Mexicaanse regering heeft de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen vanwege de tweet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Mexico liet weten:

“Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan de regering van Israël, via de ambassadeur in Mexico, zijn uitgesproken verbazing, afkeuring en teleurstelling geuit over het bericht van premier Netanyahu op Twitter over de bouw van een grensmuur. Mexico is een vriend van Israël en wil ook graag zo behandeld worden door de premier van dat land.”