Syrisch leger verovert dorpen in vallei bij Damascus

Doel was controle te verkrijgen over waterbronnen in dit gebied. Hoofdstad Damascus is hiervan afhankelijk.

De Wadi Barada-vallei ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus.
De Wadi Barada-vallei ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus. Foto AFP

Het Syrische leger heeft een groot aantal dorpen veroverd gelegen in Wadi(vallei) Barada ten noordwesten van Damascus. Dat heeft het leger op zondag bekendgemaakt, zo meldt staatszender Sana.

Het gaat volgens het leger om een gebied van 400 vierkante kilometer.

Belangrijk doel was controle over waterbronnen

Het offensief van het Syrische leger begon afgelopen maand met als belangrijk doel het verkrijgen van de controle over de waterbronnen in dit gebied. Het riviertje de Barada, dat ‘s winters volstroomt met smeltwater van berg Hermon, levert een groot gedeelte van het water voor de Syrische hoofdstad.

Lees ook: In Damascus zijn miljoenen mensen op zoek naar water

Door de gevechten in de Barada-vallei, waar ook een belangrijk waterpompstation is gevestigd, werd het water vervuild met diesel. Volgens het Syrische regime hadden rebellen het water gemengd met diesel. Volgens inwoners uit de vallei zijn vatenbommen van de Syrische luchtmacht verantwoordelijk voor de vervuiling. In de afgelopen weken werd het watertekort voor de vier miljoen inwoners uit Damascus steeds nijpender. Ze waren aangewezen op tankwagens.

Op zaterdag sloot het Syrische leger een akkoord met een deel van de rebellen. Zij mochten samen met hun families het gebied verlaten en werden met bussen getransporteerd naar de provincie Idlib, zo meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. In de noordoostelijke provincie Idlib zijn ook vele inwoners uit Oost-Aleppo ondergebracht.

Wadi Barada ten noordwesten van Damascus