Schip met 31 opvarenden vermist voor kust Borneo

Aan boord van het schip zijn zeker 18 Chinese toeristen. Bij de zoektocht hebben de Maleisische autoriteiten last van slechte weersomstandigheden.

Een jongen in de haven van Kota Kinabalu, de regionale hoofdstad van de Maleisische staat Sabah.
Een jongen in de haven van Kota Kinabalu, de regionale hoofdstad van de Maleisische staat Sabah. Foto: Fazry Ismail / EPA

De Maleisische kustwacht zoekt voor de kust van Borneo naar een boot met 31 opvarenden, waarvan gevreesd wordt dat die is verongelukt door slecht weer. De zoektocht is ingezet met schepen een helikopters, maar ondervindt volgens lokale media hinder van zware windstoten en hoge golven.

Aan boord is een onbekend aantal Chinese toeristen. Volgens de Maleisische autoriteiten zouden er 28 Chinezen aan boord zijn, maar het Chinese consulaat in de Maleisische staat Sabah kon van slechts achttien opvarenden de paspoortgegevens bevestigen. Er wordt nu op zo’n 1.400 vierkante kilometer gezocht naar het schip; de Chinese autoriteiten hebben Maleisië verzocht de zoektocht op te schalen.

Volgens het consulaat verloor de kapitein radiocontact toen het de haven van de regionale hoofdstad Kota Kinabalu verliet. Het schip was onderweg naar het eiland Pulau Mengalum, wat op zo’n zestig kilometer uit de kust ligt. Mengalum is populair onder toeristen, die erheen gaan om te snorkelen.