Maleisische kustwacht redt 25 drenkelingen bij Borneo

De schipper en een bemanningslid werden eerder door een toeristenboot gered. Er wordt nog naar zes opvarenden gezocht.

Een jongen in de haven van Kota Kinabalu, de regionale hoofdstad van de Maleisische staat Sabah.
Een jongen in de haven van Kota Kinabalu, de regionale hoofdstad van de Maleisische staat Sabah. Foto: Fazry Ismail / EPA

De Maleisische kustwacht heeft 25 Chinese drenkelingen levend uit het water gehaald, naar zes anderen wordt nog gezocht. Dat meldt de Maleisische regering volgens persbureau AFP. Er werd sinds zaterdagavond gezocht naar het schip, dat met 31 opvarenden in slecht weer terechtkwam en zonk voor de kust van Borneo.

Eerder zondag werden de kapitein en een personeelslid van het schip al gered. De twee zouden zijn gevonden door een toeristenboot die meehielp met de zoektocht, die werd bemoeilijkt door harde wind en hoge golven. De vermiste boot had 28 Chinese toeristen aan boord, waarvan er nu dus 25 zijn gered.

Het schip vertrok zaterdagochtend uit de haven van de regionale hoofdstad Kota Kinabalu en was onderweg naar het eiland Pulau Mengalum, wat op zo’n zestig kilometer uit de kust ligt. Toen de boot twaalf uur na vertrek nog niet was gearriveerd, werd er een zoekactie op touw gezet. Mengalum is populair onder toeristen, die erheen gaan om te snorkelen.

Er wordt nu op zo’n 1.400 vierkante kilometer gezocht naar het schip door reddingsboten en helikopters; de Chinese autoriteiten hebben Maleisië verzocht de zoektocht op te schalen.