Premier Rutte wijst Amerikaans inreisverbod af

‘Vluchtelingen van oorlog en geweld verdienen een veilig heenkomen ongeacht hun afkomst of geloof.’

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer .
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer . Foto Jerry Lampen / ANP

Premier Mark Rutte is tegen het Amerikaanse inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden. Hij wijst het af en betreurt het. Dat laat hij zondag weten in een gezamenlijke verklaring met minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

De politieke partijen D66, SP, PvdA en GroenLinks hadden Rutte dit weekend opgeroepen krachtig stelling te nemen. Rutte en Koenders verklaren:

“Nederland is ervan overtuigd dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof. Deze opvatting blijven we uitdragen. Wij zijn alert op de mogelijkheid dat potentiële terroristen misbruik maken van asielprocedures. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak.”

Tegen die achtergrond, zeggen de twee bewindslieden, betreuren zij het verbod dat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag per decreet invoerde:

“Zo’n inreisverbod wijzen we af.”

‘Een klap in het gezicht van onze vrije wereld’

Koenders had zaterdag al gezegd dat hij bezorgd is over de rechtmatigheid en de praktische gevolgen van het inreisverbod. Hij zei toen:

“Het is belangrijk dat het niet tot discriminatie leidt. Binnen de VS vindt daar nu debat over plaats. We houden toepassing van de maatregel goed in de gaten.”

Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, zei zaterdagavond over het inreisverbod:

“Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.”

Regeringspartij PvdA en oppositiepartij D66 eisten zondag een ferme veroordeling door de premier zelf. PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes vond het de hoogste tijd dat ook Rutte zich krachtig zou uitspreken tegen de “walgelijke discriminatie” door de Amerikaanse president Trump. Zaterdag hamerden GroenLinks en SP al op een reactie van Rutte.