Ruime overwinningen voor Ajax en Feyenoord

Vitesse wint van AZ, Twente pakt drie punten in Zwolle en de Derby van het Noorden eindigt in een doelpuntloos gelijkspel.

Vreugde bij Davy Klaassen, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech na zijn doelpunt tegen ADO Den Haag.
Vreugde bij Davy Klaassen, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech na zijn doelpunt tegen ADO Den Haag. Foto Olaf Kraak/ ANP

In iets meer dan een half uur was de wedstrijd in de Amsterdam Arena al gespeeld door treffers van Hakim Ziyech en Lasse Schöne. ADO Den Haag probeerde met veel vechtlust de nummer twee van de competitie te bestrijden, maar ging slordig om met de paar mogelijkheden die er waren. Door een doelpunt van Dolberg eindigde de wedstrijd in 3-0.

Ook koploper Feyenoord, dat op zondagmiddag de laatste wedstrijd van het weekend speelde tegen NEC, maakte geen fouten. Het won in eigen huis met 4-0.

Dolberg scoort weer eens

De 17-jarige Justin Kluivert mocht starten in de basis van trainer Peter Bosz en met een paar acties gaf hij gelijk zijn visitekaartje af. Hij werd ten val gebracht in het strafschopgebied en gaf een mooie voorzet op spits Dolberg. De Ajax-spits die al zeven wedstrijden het net niet wist te vinden had ook een goede middag. In de 76ste minuut scoorde hij via een corner. Dit keer geen briljant doelpunt, maar een makkelijke intikker. Iets eerder in de wedstrijd eindigde een omhaal van de Deen op de lat.

Het mooiste doelpunt kwam van de voet van Schöne. Vorige week schoot hij nog schitterend raak tegen FC Utrecht en ook tegen ADO Den Haag maakte de Deense middenvelder een heerlijke treffer. Van een meter of twintig van de goal eindigde zijn vrije trap in de kruising.

Veel strijd en twee doelpunten van Jørgensen

Net als Dolberg had ook Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen een tijdje niet gescoord. In de wedstrijd tegen NEC was hij hard op zoek naar een doelpunt. Lange tijd zonder succes. Zo probeerde hij bij een corner met een halve omhaal te scoren. Maar pas aan het eind van het wedstrijd ging het bij hem lopen. In de 87e minuut liep hij, op het randje van buitenspel, een strakke voorzet van invaller Bart Nieuwkoop binnen en in de 90e minuut gaf hij het laatste zet na een kopbal van Bilal Basaçikoglu.

Feyenoord begon de wedstrijd in de Kuip vol overgave. Het had wat goed te maken na de uitschakeling in de beker tegen Vitesse. Maar de eerste grote kans was voor NEC-spits Mohamed Rayhi. Hij schoot een voorzet van Jordan Larsson, zoon van de voormalige spits van Feyenoord Hendrik Larsson, tegen keeper Brad Jones.

Het duurde een half uur voordat Feyenoord eindelijk een gaatje wist te vinden in de verdediging van NEC. De Nijmegenaren hadden een muur getrokken rond de zestien en loerden op de counter, maar konden niet voorkomen dat vleugelspits Steven Berghuis de openingstreffer maakte.

Eljero Elia, die de assist gaf bij de 1-0, maakte vlak voor de rust de bevrijdende tweede treffer na een mooie combinatie rond het zestienmetergebied tussen Jørgensen, Dirk Kuyt en de vleugelspits zelf.

Goede reeks Vitesse

Na de 2-0 thuiszege in de beker tegen Feyenoord heeft Vitesse ook gewonnen in de competitie. Het versloeg AZ, concurrent in de subtop van de Eredivisie, met 2-1 door treffers van Lewis Bakker en Nathan. Bij beide doelpunten zag AZ-keeper Sergio Rochet er niet goed uit.

De Alkmaarders kwam via een eigen doelpunt van Vitesse-verdediger Guram Kashia nog wel terug in de wedstrijd, maar creeërden te weinig mogelijkheden om het Vitesse echt moeilijk te maken.

Debutant Assaidi schiet Twente langs PEC Zwolle

Oussame Assaidi heeft zijn debuut bij FC Twente bekroond met een wonderschoon doelpunt. Het was tevens ook de winnende treffer in de ontmoeting met PEC Zwolle. Vanaf ruim dertig meter lobte hij de bal over Zwolle-keeper Micky van der Hart die de bal niet goed kreeg weggewerkt.

Ook de Belg Dylan Seys maakte zijn eerste doelpunt voor Twente. Hij bracht de ploeg uit Enschede in de elfde minuut op voorsprong. De gelijkmaker kwam na ruim een half uur spelen op naam van Queensy Menig, hij schoot raak vanaf de rand van het strafschopgebied. In het begin van de tweede helft kreeg Twente te maken met een flinke tegenvaller. Aanvaller Bersant Celina kreeg rood wegens natrappen. Zwolle kon in eigen huis niet profiteren van de man-meer-situatie.

Gelijkspel in derby van het Noorden

Subtopper sc Heerenveen heeft in eigen huis punten laten liggen tegen FC Groningen. De Derby van het Noorden eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Bij de Friezen stond Martin Ødegaard voor het eerst aan de aftrap van een competitiewedstrijd, nadat de Noor woensdag al zijn basisdebuut had gemaakt in de verloren bekerwedstrijd tegen AZ (1-0).

Met Ødegaard en Arber Zeneli en Sam Larsson beschikt Heerenveen over zeer technisch hoogvaardige spelers. Ze hadden ook kansen op een doelpunt, maar faalden in de afwerking. Bij Groningen was vleugelspits Mimoun Mahi het gevaarlijkst.

Berichten op basis van het ANP