Roger Federer wint Australian Open na zinderende finale

De Zwitserse toptennisser versloeg zijn Spaanse rivaal Rafael Nadal in vijf spectaculaire sets.

Roger Federer viert zijn overwinning op de Australian Open.
Roger Federer viert zijn overwinning op de Australian Open. Foto Dita Alangkara / AP

Roger Federer heeft de finale van de Australian Open gewonnen. Hij had zondag vijf sets nodig op zijn sportieve rivaal Rafael Nadal te kloppen: 6-4, 3-6, 6-1, 3-6, 6-3. Federer komt daarmee op een totaal van achttien grandslamzeges in zijn carrière. Een record.

De twee grootste tennissers van de 21ste eeuw tot dusver, en volgens velen de twee beste spelers ooit, maakten er als vanouds een bloedstollende strijd van, waarbij het momentum voortdurend tussen de twee wisselde.

Afgezakt op wereldranglijst

Ruim 3,5 uur duurde de wedstrijd tussen de veteranen die allebei op de Australian Open terugkwamen van langdurig blessureleed. De 35-jarige Zwitser Federer was er een half jaar uit met een knieblessure, de 30-jarige Spanjaard Nadal miste het slot van vorig seizoen door een polskwetsuur.

Nadal zakte mede door die blessure af naar de negende plaats op de wereldranglijst. Federer kwam na zijn pauze van een half jaar als nummer 17 van de wereld naar Australië, waar de Brit Andy Murray als de topfavoriet gold. Murray werd echter al vroeg in het toernooi uitgeschakeld, net als titelverdediger Novak Djokovic.

3,5 uur pure spanning

Federer had aan een break in de zevende game genoeg om de eerste set binnen te halen: 6-4. Nadal liep in het tweede bedrijf weg naar 4-0, zag Federer een keer terugbreken, maar trok de stand met 6-3 weer gelijk.

Liefst drie breakkansen kreeg de Spanjaard in de eerste game van de derde set. Hij slaagde er niet in er een te benutten en verloor vervolgens meteen zijn opslag. Dat overkwam hem in de zesde game nogmaals.

In de vierde set was één break van Nadal in de vierde game voldoende voor setwinst: Federer kreeg in die set geen enkele kans op een break en ging daarna even de baan af voor een medische time-out.

Meteen brak Nadal in de vijfde en beslissende set de opslag van de Zwitser, die echter bij zijn zesde breakkans terugsloeg: 3-3. Federer brak nogmaals naar 5-3 om vervolgens op eigen service het tweede wedstrijdpunt te benutten.

Tranen in 2009

In 2009 stonden Federer en Nadal ook in de finale van de Australian Open tegenover elkaar. Toen won Nadal nog in vijf sets. Verliezer Federer barstte destijds tijdens de prijsuitreiking in tranen uit en moest worden getroost door Nadal.

Lees ook: Dit interview met Rafael Nadal uit 2009, vlak na zijn overwinning op de Australian Open

De laatste grandslamzege van Federer dateerde alweer uit 2012. Toen won hij op Wimbledon. Federer won de Australian Open vier keer eerder. De laatste keer dat hij in Melbourne de trofee omhoog mocht tillen was in 2010.

‘Gelijkspel bestaat in tennis helaas niet’

Federer was na afloop van de wedstrijd niet alleen blij en opgelucht over zijn winst. Ook was hij vol lof over Nadal. Hij zei:

“Tennis is onverbiddelijk. Een gelijkspel kennen we niet, maar van mij had het dat vandaag mogen worden. Rafael heeft een ongelooflijke comeback gemaakt. Ik ben er zelf ook lang uit geweest. Toen we elkaar een maand of vijf geleden troffen, konden we niet bevroeden dat we hier samen in de finale zouden staan. Ik bedank mijn team, we hebben een aparte periode achter de rug. Maar ik bedank net zo goed Rafael en zijn begeleiders. Het tennis heeft hem nodig.”