De wedergeboorte van de ‘oude’ Roger Federer (35)

Tennis Roger Federer verrast met zijn zege op de Australian Open. Zijn geheim? Een vrouw die hem steunt en een technisch speltype.

De oudste winnaar van een grand slam ooit: Serena Williams en de oudste in 45 jaar: Roger Federer.
De oudste winnaar van een grand slam ooit: Serena Williams en de oudste in 45 jaar: Roger Federer. Foto’s Greg Wood/AFP, Andy Brownbill/AP

Hij verlegt de grenzen in het tennis, ook op latere leeftijd. Roger Federer is met zijn 35 jaar en 174 dagen de oudste speler in 45 jaar die een grand slam wint. In de finale van de Australian Open versloeg hij zondag Rafael Nadal (30). Bij de vrouwen werd Serena Williams, ook 35, de oudste winnaar van een grand slam. Ze won in twee sets van haar zus Venus (36).

Zo is deze Australian Open, een van de meest boeiendste grand slams in jaren, het toernooi van de oudere spelers. Het was voor het eerst in het proftijdperk, ingesteld in 1968, dat alle vier de finalisten bij een grand slam dertig jaar of ouder waren.

De achttiende grandslamzege van Federer, een record, komt zeer onverwacht. Vijf jaar geleden won hij zijn laatste grand slam, op Wimbledon. Vorig jaar kwam hij de tweede seizoenshelft niet in actie door een knieblessure, bijna niemand rekende erop dat hij na zo’n lange afwezigheid kon winnen in Melbourne.

Federer is nu na de Australiër Ken Rosewall de oudste speler met een grandslamzege. Rosewall won in 1972, toen er nog met houten rackets werd gespeeld, de Australian Open op 37-jarige leeftijd.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee, zei de Australiër Tony Roche onlangs in The New York Times. Hij speelde nog tegen Rosewall en was later de coach van Federer. „Hun speltypes zijn niet de meest fysieke. Het ging ze allebei vrij makkelijk af. Ken had geen last van grote blessures, net als Roger.”

Rosewall was tot en met zijn 39ste competitief. De steun die hij kreeg van zijn vrouw Wilma, een voormalig-speelster, was daarin een belangrijke factor, zei hij in The New York Times. Zij wist als geen ander wat voor eisen er werden gesteld aan het spelen op de tour. Daarin zijn ook gelijkenissen met Federer, hij is getrouwd met oud-profspeelster Mirka.

Federer laat zich inspireren door collega-sporters die tot latere leeftijd doorgaan, zoals de Italiaanse doelman Gianluigi Buffon (39). Een van de helden in zijn jeugd was Michael Jordan, die wordt gezien als de beste basketballer ooit. Jordan speelde door tot en met zijn veertigste, na een tweede comeback. „Die comebacks zoals Jordan deed, dat ga ik niet doen. Als mijn citroen is uitgeperst, I’m gone”, zei Federer eens. Hij heeft nu bewezen dat hij nooit afschreven moet worden.

Williams en Federer pagina 18-19