Rechter: reizigers met een visum mogen voorlopig het land in

Demonstranten voeren actie bij de aankomsthal van vliegveld JFK in New York.
Demonstranten voeren actie bij de aankomsthal van vliegveld JFK in New York. Foto: Stephen Yang / Reuters

Een aantal reizigers uit zeven islamitische landen die volgens het laatste decreet van president Trump niet de Verenigde Staten in mogen, kunnen alsnog het land in. Een Amerikaanse federale rechter in New York heeft vastgesteld dat mensen met een geldig visum voorlopig niet teruggestuurd mogen worden, zo meldt persbureau Reuters.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid liet journalisten vrijdag in een officieuze bijeenkomst weten dat het ministerie gehoor zal geven aan de uitspraak van de rechter. Trump kondigde het decreet vrijdag af, waardoor reizigers uit zeven islamitische landen de komende negentig dagen niet de Verenigde Staten in mogen. Het gaat om inwoners van Iran, Irak, Syrië, Libië, Somalië Soedan en Jemen. Verder nemen de Verenigde Staten 120 dagen geen vluchtelingen op.

Zeker 170 reizigers vast op luchthavens

Vrijdag en zaterdag kwamen reizigers die de VS in wilden door de invoering van het decreet in de problemen - ook op Schiphol werden reizigers van vluchten geweerd. Mensenrechtenorganisatie ACLU schat dat zaterdagavond zo’n honderd tot tweehonderd reizigers vastzaten op Amerikaanse luchthavens.

Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid spreekt van 109 personen en de Amerikaanse Douane- en Grensbeveiliging van 170 personen die in de eerste 24 uur van de nieuwe regel het land niet in mochten. Door de uitspraak van de rechter komen zij het land alsnog in. Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor houders van een visum uit de zeven landen, die niet de komende dagen terugreizen.

Duizenden demonstranten zijn op internationale luchthavens bijeengekomen om tegen de uitvoering van het decreet te demonstreren. Onder luid gejuich werden reizigers begroet die, vaak na uren te zijn vastgehouden, alsnog de luchthaven mochten verlaten.

Verwarring bij douane en luchthavenpersoneel

Het plotselinge decreet zorgde voor grote onduidelijkheid bij de douane en de immigratiepolitie, die kort van tevoren werden ingelicht over de maatregel. Zo werd een Canadees met gedeelde Iraanse nationaliteit teruggestuurd naar Canada, maar kwam een Iraniër probleemloos door de douane op de internationale luchthaven van New York.

Volgens het Witte Huis uit veiligheidsoverwegingen geen bredere instructie gegeven, omdat het decreet het doel heeft om terreuraanslagen te voorkomen. Het zou daarom onverstandig zijn geweest om luchthavenpersoneel eerder en uitgebreider in te lichten. Volgens medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid zou Trump echter hebben onderschat hoe complex de uitvoering van het decreet zou zijn.