1.000 stukjes in anderhalf uur

Foto Martijn Beekman

Dit is dorpshuis de Alkeburcht in Roelofarendsveen, waar zaterdag voor de zevende keer het Nederlands kampioenschap legpuzzelen plaatsvond. Nadat om 20.00 uur het Wilhelmus was gezongen, gingen 75 teams van 4 personen aan de slag om zo snel mogelijk een tot aanvang geheim gehouden puzzel van 1.000 stukjes te leggen. Legpuzzeltekenaar Jan van Haasteren himself hield toezicht. In 2010, toen het eerste legpuzzelkampioenschap werd uitgeschreven, deed het winnende team nog ruim tweeënhalf uur over de voltooiing. In de jaren daarna ging het tempo rap omhoog: het record uit 2014 stond op 1 uur 33 minuten en 7 seconden. Daar gingen De Amsterdammertjes dit weekend nog met 3 minuten en 37 seconden onder – gemiddeld 5,37 seconden per puzzelstukje. Jammer voor de dames van De Moorkopjes.