Eerste reizigers naar VS geweigerd vanwege decreet Trump

Ook KLM is al geconfronteerd met de maatregel. De luchtvaartmaatschappij heeft zeven passagiers niet meegenomen op een vlucht naar de Verenigde Staten.

Demonstratie in New York tegen het decreet van Trump.
Demonstratie in New York tegen het decreet van Trump. Foto AP Photo/Andres Kudacki

Een dag nadat president Trump een decreet afkondigde om migratie uit islamitische landen te beperken, lijkt de maatregel al gevolgen te hebben. Op het vliegveld van Kairo zijn zaterdag zes Irakezen en een Jemeniet door vliegmaatschappij EgyptAir geweigerd voor een vlucht naar New York. De reizigers maakten in Egypte een overstap, maar mochten niet aan boord komen van het vliegtuig. Volgens bronnen tegenover Reuters beschikten de reizigers over de juiste visa.

Ook KLM is al geconfronteerd met de maatregel van Trump. Zeven passagiers die naar de Verenigde Staten wilden reizen werd verteld “dat het geen zin heeft om erheen te reizen, aangezien zij niet van de vlucht af mogen”, aldus een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij tegenover NRC. Deze mensen waren afkomstig uit een van de zeven landen waaruit geen visum meer aangevraagd mag worden.

Lees ook: Het regent decreten in Washington

Daarnaast meldt de New York Times dat twee Iraakse reizigers die al onderweg waren naar de VS en daar landden toen het decreet was ondertekend, in detentie zijn geplaatst. Eén van de twee mannen is daarna alsnog toegelaten tot de Verenigde Staten, meldt persbureau Reuters.

Trump maakte vrijdag bekend dat migranten uit Syrië, Irak, Iran, Libië, Somalië, Soedan en Jemen voor een periode van 30 dagen geen visum meer kunnen aanvragen. Voor vluchtelingen uit deze landen geldt daarnaast een ban van 120 dagen. Voor vluchtelingen uit Syrië geldt de maatregel zelfs voor een onbepaalde tijd. “Deze maatregel moet radicale islamitische terroristen uit de VS houden”, aldus Trump. “We willen ze hier niet.”

Decreet geldt niet voor Amerikanen met dubbele nationaliteit

Het inreisverbod geldt niet voor mensen die een green card, een geldige Amerikaanse verblijfsvergunning, hebben. Zij worden aan de grens apart gecontroleerd en pas toegelaten als er geen bezwaren tegen hen zijn. Eerder werd het bericht verspreid dat ook deze groep mensen Amerika niet in mogen. Dat lijkt nu te zijn teruggedraaid.

Het decreet zou volgens een regeringsfunctionaris niet gelden voor Amerikaanse staatsburgers of Amerikanen met een dubbele nationaliteit. Hoe het decreet precies uitgevoerd gaat worden, moet nog blijken. Trump wil de procedures om de VS binnen te komen aanscherpen, al duurt dat proces nu al achttien maanden. Zaterdagavond rond zeven uur meldde Reuters dat de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst duidelijke richtlijnen heeft voor luchtvaartmaatschappijen en deze gaat verspreiden.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) is bezorgd over de rechtmatigheid en praktische gevolgen, meldt ANP. “Het is belangrijk dat het niet tot discriminatie leidt. Binnen de Verenigde Staten vindt daar nu debat over plaats. We houden de toepassing van de maatregel goed in de gaten”. Vice-premier Lodewijk Asscher noemt de actie van Trump “een klap in het gezicht van onze vrije wereld”.

De Franse president François Hollande is van mening dat de nieuwe Amerikaanse regering “populisme en zelfs extremisme aanmoedigt”, aldus Reuters. Amnesty International waarschuwt voor “catastrofale consequenties”, meldt ANP. “Met één pennenstreek heeft president Trump zijn retoriek uit de verkiezingsstrijd over vreemdelingenhaat in een daad omgezet.” De mensen die Trump nu weigert zijn door dezelfde terreur getroffen waarvoor Trump de VS wil behoeden, meent de organisatie. “De ironie daarvan is ongelooflijk”. Mensen die in nood zijn de voet dwars zetten, is volgens Amnesty niet het antwoord op deze vluchtelingencrisis.

Lees ook: Zullen de Republikeinen in het Congres tegenwicht bieden aan president Trumps uithalen naar de rechtsstaat?

Iraakse parlementsleden hebben een verzoek gedaan om het decreet van Trump te bespreken in het parlement.

Iran: beperkingen zijn open belediging voor islamitische wereld

Als vergelding voor het decreet zou Iran een tegenmaatregel nemen en Amerikaanse burgers het land niet in laten, meldt Reuters. “We respecteren de Amerikaanse burgers en maken onderscheid tussen hen en het vijandige beleid van de regering. Iran zal het principe van wederkerigheid uitvoeren totdat de offensieve beperkingen van de Verenigde Staten tegen Iraanse burgers worden opgeheven”, staat volgens Reuters te lezen in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“De beperkingen voor moslims die naar Amerika willen reizen, zijn een open belediging voor de islamitische wereld en in het bijzonder Iran en zullen bekend komen te staan als groot geschenk aan extremisten.”

Het inreisverbod maakt het voor bekenden van een miljoen Iraans-Amerikanen onmogelijk om de Verenigde Staten te bezoeken. Dat Iran Amerikanen weert, klopt volgens journalist en presentator Thomas Erdbrink, woonachtig in Iran, niet. Iran zou het recht behouden om tegenmaatregelen te kunnen nemen.

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Iran’s foreign ministry says in a statement that it reserves the right to come with “counter measures” against the Trump ban
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Note that Iran’s FM is NOT saying it will ban Americans, their statement says they “reserve the right to take counter measures.”

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi lijkt ook niet meer welkom te zijn. De maker van The Salesman is genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film, maar zal niet bij de uitreikingen zijn.

Twitter avatar tparsi Trita Parsi Confirmed: Iran’s Asghar Farhadi won’t be let into the US to attend Oscar’s. He’s nominated for best foreign language film…
#MuslimBan

Google roept personeel terug

Google heeft inmiddels een aantal personeelsleden verzocht om terug te keren naar de VS. Persbureau Bloomberg heeft een memo in handen waarin honderd reizende werknemers worden verzocht huiswaarts te keren. Ook al hebben zij geldige visa voor de VS, toch bestaat de vrees dat werknemers uit een van de zeven genoemde landen niet meer het land in komen.