Twitterfittie tussen de zoo’s: wie heeft de schattigste?

Dierentuinen bestoken elkaar al dagen met aandoenlijke foto’s van hun bewoners. Zelden was Twitter zo schattig (en harig).

De cheetahzesling van Burgers' Zoo, de Nederlandse inzending.
De cheetahzesling van Burgers' Zoo, de Nederlandse inzending. Foto: ANP/PIROSCHKA VAN DE WOUW

Kussende geiten, guitige zeehonden en een knuffelige rode panda: het is een heftige strijd die op Twitter wordt uitgevochten tussen dierentuinen wereldwijd. Werkelijk niks wordt geschuwd om te bewijzen wie de schattigste, maar dan ook allerschattigste dieren heeft. De hashtag #cuteanimaltweetoff leidt nu al een paar dagen tot een welkome afleiding tussen alle nare berichten op Twitter (We noemen een Doomsday Clock)

Aanstichter van deze furry fittie is het Smithsonian National Zoo in Washington. Het dierenpark maakte op 24 januari wereldkundig dat er drie dagen eerder een grijze zeehond was geboren. Dat gebeurt vaker, maar bijzonder in dit geval was dat moeder Kara nog eens op 33-jarige leeftijd was bevallen. Dat is in zeehondenjaren oud en zelfs een record, zo ronkte de zoo. Leuke PR voor het Smithsonian, maar waar het echt om ging was de foto van het beestje:

Te schattig, klonk het al snel. Hier kun je niet aan tippen. De concurrenten van het Virginia Aquarium meenden dat dat wél kon, en kwamen met een jonge otter én een visarend:

Twitter avatar VAAquarium Virginia Aquarium @SarahJanetHill #challengeaccepted We see @NationalZoo ‘s seal pup, and raise an otter/osprey combo. https://t.co/D9zDWXxuDb

Beetje matige inzending, en dus sloeg het Smithsonian terug met een verwoestend schattige foto van een kleine orang oetan:

Gewonnen? Nee, andere dierentuinen mengden zich in het grote debat en gingen de strijd aan om wie het schattigste beestje heeft (en de flauwste woordgrappen, dat ook). Dit was belangrijk.

Twitter avatar LAZoo Los Angeles Zoo I got here as fast as I could… #cuteanimaltweetoff https://t.co/wPWHHoPaS1

Canada droeg maar een paar verliefde geiten voor:

Twitter avatar calgaryzoo Calgary Zoo Kisses for our “competition” in the #cuteanimaltweetoff 😘 https://t.co/VlTf8w4Qpm

En toen deed Nederland ook mee, met een royale inzending van Burgers’ Zoo. Liefst zes jonge cheetahs. Schattiger wordt het niet.