Wordt Europa de verrassing?

De rally op de Amerikaanse beurs kan nog wel even doorgaan. Met het Witte Huis en het Congres in Republikeinse handen bestaat de kans dat belastingen worden verlaagd, deregulering wordt ingezet en er fors wordt geïnvesteerd in infrastructuur. Europa ziet er in vergelijking ietwat bleek uit. De economische groei is minder dan in de VS en met Brexit en verkiezingen in een aantal kernlanden in de eurozone zijn er risico’s. Beleggers houden niet van onzekerheid, maar die is er in de VS zeker ook. Er is nogal wat onenigheid binnen de Republikeinse partij en als de VS protectionistische maatregelen nemen, kan dit leiden tot een handelsoorlog. Deze onzekerheid, plus het feit dat Amerikaanse aandelen al tegen historisch hoge waarderingen aanzitten, kan er wel eens voor zorgen dat de Europese markten uiteindelijk de verrassing worden van 2017. Beleggers doen er in deze onzekere situatie goed aan hun portefeuille geografisch te spreiden en, ongeacht welke regio, aandacht te houden voor dividendaandelen met een hoge kwaliteit.