Woningmarkt

Vierkante meterprijs huizen in Amsterdam stijgt enorm

De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter van woningen in Amsterdam is in een jaar tijd met ruim 43 procent gestegen, naar 5.000 euro. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend heeft gemaakt.

De hoofdstad laat de rest van Nederland, ook de andere grote steden, ver achter zich. Gemiddeld steeg tussen december 2015 en december 2016 in Nederland de gevraagde prijs per vierkante meter met iets meer dan 4 procent tot 2.210 euro.

In de drie andere grote steden vroegen verkopers ook bovengemiddeld meer voor hun huizen dan een jaar eerder, maar de stijging is niet zo extreem als in Amsterdam.

In Utrecht steeg de gevraagde vierkantemeterprijs in een jaar tijd met ruim 13 procent, naar 3.130 euro. In Den Haag liep de vraagprijs op met 9 procent, naar 2.410 euro. In Rotterdam, de tweede stad van Nederland, vroegen huizenverkopers ongeveer 8 procent meer per vierkante meter: 2.110 euro.

Een soortgelijk beeld komt terug in in recente CBS-cijfers over verkoopprijzen van woningen. De verkoopprijzen van bestaande koophuizen waren in heel Nederland in december 6,7 procent hoger dan een jaar eerder. Maar de grote steden stijgen ver boven dat gemiddelde uit.

Schaarste

In Amsterdam bedraagt deze toename ruim 14 procent, in Utrecht 12 procent. Die stijging wordt versterkt doordat het aanbod van te koop aangeboden woningen in Amsterdam opdroogt, terwijl de vraag naar woonruimte er groot blijft. Voor de weinige (kleine) woningen die wel te koop staan, wordt steeds meer gevraagd. Omdat woningen er relatief klein zijn, is de vierkantemeterprijs er veel sneller gestegen dan de verkoopprijs per woning.