Brieven

Striptekenaars

Al Capp ging Jan Kruis voor met feestdag

NRC besteedde ruim aandacht aan het overlijden van stripmaker Jan Kruis, die „decennialang het Nederlandse familieleven magistraal en met zelfspot heeft vastgelegd”. (21/1)

Naar aanleiding van het door Kruis bedachte fenomeen Sint Pannekoek wordt de terecht veelbekroonde striptekenaar geciteerd: „Het is bij mijn weten nog nooit gebeurd dat er een nationale feestdag uit een strip is ontstaan.”

Dat doet onrecht aan de – aanvankelijk immens populaire, maar in zijn latere leven nogal verguisde – Amerikaanse striptekenaar Al Capp (1909-1979) die in zijn strip Li’l Abner op 15 november 1937 ‘Sadie Hawkins Day’ introduceerde, de dag waarop trouwlustige vrouwen het initiatief nemen en op jacht gaan naar vrijgezelle jongemannen.

Sinds 1938 wordt deze dag jaarlijks op de eerste zaterdag na 9 november breed gevierd in de Verenigde Staten en Canada, ondermeer met dansfeesten op middelbare scholen en universiteiten.

Op het hoogtepunt van Al Capps populariteit rond 1970 werd de dagelijkse krantenstrip Li’l Abner gepubliceerd in negenhonderd Noord-Amerikaanse kranten met een bereik van negentig miljoen lezers.